Beantwoording vragen van het lid Van der Ham over het opnemen van een expliciet verbod op discriminatie op grond van seksuele gerichtheid in Bolivia

Graag bied ik u hierbij het antwoord aan op de schriftelijke vraag gesteld door het lid Van der Ham over verbod op discriminatie op grond van seksuele gerichtheid in Bolivia. Deze vraag werd ingezonden op 13 februari 2009 met kenmerk 2009Z02561 / 2080913450.

De Minister voor Ontwikkelingssamenwerking,
Bert Koenders

Antwoorden van de heer Koenders, Minister voor Ontwikkelingssamenwerking op vraag van het lid Van der Ham (D66) over verbod op discriminatie op grond van seksuele gerichtheid in Bolivia.

Vraag 1
Kunt u aangeven wat u precies heeft gezegd over het belang van het expliciet opnemen van het verbod op discriminatie op grond van seksuele gerichtheid in de nieuwe Boliviaanse Grondwet? 1)

Antwoord
In een gesprek met belangenbehartigers voor de rechten van de homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen, transseksuelen en vrouwen, heb ik aangegeven dat het opnemen van het verbod op discriminatie op grond van seksuele gerichtheid in de nieuwe Boliviaanse Grondwet een grote stap vooruit is. Het gaat er nu om dat mensen ook in de samenleving als geheel voor hun eigen geaardheid kunnen uitkomen, zodat ze hun rechten in de praktijk kunnen brengen. Dat is niet zo gemakkelijk, want Bolivia is toch nog steeds een erge machomaatschappij, met veel geweld tegen vrouwen en veel discriminatie. Daarnaast heb ik in hetzelfde gesprek gezegd dat helaas ook in de Nederlandse samenleving geweld tegen homo’s nog regelmatig voorkomt. Het is dus niet voldoende om wetgeving te hebben, ook in de dagelijkse praktijk moeten veranderingen plaatsvinden.

1) COC Nederland, 9 februari 2009:Bolivia - Koenders blij met homovriendelijke Grondwet”
http://www.coc.nl/dopage.pl?thema=any&pagina=viewartikel&artikel_id=2776