Beantwoording vragen van het lid Verdonk over een mogelijk Turks veto tegen de kandidatuur van de Deense premier Anders Fogh Rasmussen voor de functie van secretaris-generaal van de NAVO

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Verdonk over een mogelijk Turks veto tegen de kandidatuur van de Deense premier Anders Fogh Rasmussen voor de functie van secretaris-generaal van de NAVO. Deze vragen werden ingezonden op 24 maart 2009 met kenmerk 2009Z05432.

De Minister van Buitenlandse Zaken,
Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, Minister van Buitenlandse Zaken op vragen van het lid Verdonk (Verdonk) over een mogelijk Turks veto tegen de kandidatuur van de Deense premier Anders Fogh Rasmussen voor de functie van secretaris-generaal van de NAVO.

Vraag 1
Bent u bekend met de berichtgeving over een mogelijk Turks veto tegen de kandidatuur van de Deense premier Anders Fogh Rasmussen voor de functie van secretaris-generaal van de NAVO?

Vraag 2
Deelt u de mening dat wanneer Turkije de kandidatuur van de Deense premier zou vetoën (mede) op grond van Turks ongenoegen over de eerdere Deense Mohammed cartoons, Turkije zich kwalificeert als een islamitische staat en dus bewijst verder dan ooit van de Westerse beschaving te staan? Deelt u tevens de mening dat Turkije hiermee te kennen geeft dat het nog steeds niet weet om te gaan met kritiek op de islam? Zo nee, waarom niet?

Vraag 3
Deelt u de mening dat Turkije met het uitspreken van een dergelijke veto ook de ultieme consequentie moet trekken en zich uit de NAVO moet terugtrekken? Zo nee, waarom niet?

Vraag 4
Deelt u de mening dat een dergelijk veto van Turkije reden is om de EU-toetredingsonderhandelingen met Turkije voor eens en voor altijd te staken? Deelt u de mening dat het Turkije niet past om een EU-lidstaat tegen te werken wegens diens kritische houding jegens de EU-kandidatuur van Turkije, zoals ook uit de berichtgeving valt op te maken? Zo nee, waarom niet?

Vraag 5
Bent u voornemens om Turkije op een dergelijk veto aan te spreken? Zo nee, waarom niet?

Antwoord
De heer Rasmussen is inmiddels door alle NAVO-partners aangewezen als opvolger van secretaris-generaal De Hoop Scheffer. Hoewel in Turkse regeringskringen bedenkingen zijn geuit tegen de kandidatuur van Rasmussen, is geen sprake geweest van het tegenwerken van de (inmiddels voormalige) Deense premier, noch van de EU-lidstaat Denemarken.