Beantwoording vragen Van Velzen over Nederlandse gedetineerden in Peru

Graag bieden wij u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Van Velzen over Nederlandse gedetineerden in Peru. Deze vragen werden ingezonden op 13 mei 2009 met kenmerk 2009Z08842.

De Minister van Buitenlandse Zaken, De Minister van Justitie,

Drs. M.J.M. Verhagen E.M.H. Hirsch Ballin

Antwoorden van de heer Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken en de heer Hirsch Ballin, minister van Justitie, op vragen van het lid Van Velzen (SP) over Nederlandse gedetineerden in Peru. (Ingezonden 13 mei 2009)

Vraag 1

Herinnert u zich uw persbericht van 16 juli 2008, waarin u verheugd reageert op de wetgeving in Peru die overdracht van buitenlandse gedetineerden mogelijk maakt, en zegt: “Nederland wil graag met Peru op korte termijn nadere afspraken maken. Er lijken geen grote obstakels meer te bestaan”? Welke obstakels zijn er, nu er 10 maanden later nog geen Verdrag tot stand gekomen is? 1)

Antwoord 1

Ja. Zie voorts het antwoord op vraag 2 en 3.

Vraag 2

Heeft Peru al gereageerd op het toegestuurde conceptverdrag? 2) Zo ja, hoe luidde de reactie? Zo niet, bent u bereid na te gaan waarom dit zo lang duurt en aan te dringen op spoedige totstandkoming van een verdragsrelatie?

Vraag 3

Deelt u de mening dat het wenselijk is dat de Nederlandse gedetineerden in Peru zo spoedig mogelijk overgebracht kunnen worden naar Nederland, zeker gelet op de verwachtingen die zijn gewekt? Wat kunt en gaat u doen om er voor te zorgen dat dit snel geregeld zal zijn?

Antwoord

De Peruaanse autoriteiten hebben gereageerd op het toegezonden voorstel voor een verdrag. Echter, zij hebben daarbij aangegeven dat de tekst op bepaalde punten op bezwaren stuit. Dit betreft onder andere de wijze waarop Nederland de straffen ten uitvoer zal leggen. Een en ander maakt duidelijk, dat nader mondeling overleg noodzakelijk is. Dit mondeling overleg zal in september a.s. plaatsvinden. Ondertussen is aan de Peruaanse autoriteiten ook de tekst van het WOTS-verdrag met Brazilië voorgelegd met het verzoek dit te bestuderen en te gebruiken als inspiratiebron. Doel daarvan is het vinden van een oplossing te vergemakkelijken.

1) http://www.minbuza.nl/nl/actueel/nieuwsberichten,2008/07/snel-gedetineerdenovereenkomst-nederland-en-peru.html
2) Kamerstuk 300 10, nr. 13