Herdenking van de slachtoffers in Haïti

“Meer dan ooit zijn we getuige, getuige van het leed en de wanhoop. De doorlopende beeldenstroom op televisie en internet maakt ons meer deelgenoot dan toeschouwer. We worden geraakt door het lijden van zoveel mensen, zo ver weg van Nederland en zo dicht bij de Antillen en Aruba.”

Ik dank de voorzitter voor haar uitnodiging aan de regering om aanwezig te zijn bij de herdenking van de slachtoffers in Haïti.

Onze gedachten zijn bij de tienduizenden slachtoffers die het natuurgeweld heeft gemaakt. Onze gedachten zijn ook bij de overlevenden. De overlevenden die niet alleen doden te betreuren hebben, maar nog ieder moment moeten vrezen voor hun eigen leven. De hel waarin zij moeten leven, tart elke beschrijving.

In het bijzonder zijn onze gedachten bij de Nederlandse slachtoffers, zowel uit dit deel van het Koninkrijk als van de Nederlandse Antillen en Aruba, bij de vermisten, en bij hun familieleden en vrienden. Wij kunnen ons nauwelijks een voorstelling maken van hun onzekerheid over het lot van hun dierbaren, van hun verdriet na het bericht dat een dierbare is omgekomen in het verre Haïti.

Het is een wrede speling van het lot, dat juist het armste land van het westelijk halfrond getroffen wordt door een ramp van ongekende omvang. Het land dat werd geteisterd door conflict, en er weer een beetje bovenop kwam. Het land dat nog maar net getroffen was door een verschrikkelijke orkaan, en de draad weer oppakte. Het land waar de armoede en het onrecht groot zijn, maar waar de mensen bekendstaan om hun veerkracht. Juist dit land.

Meer dan ooit zijn we getuige, getuige van het leed en de wanhoop. De doorlopende beeldenstroom op televisie en internet maakt ons meer deelgenoot dan toeschouwer. We worden geraakt door het lijden van zoveel mensen, zo ver weg van Nederland en zo dicht bij de Antillen en Aruba.

De hulpactie die na de ramp op gang is gekomen, laat zien dat Nederland om de Haïtianen heel wil staan. Met man en macht wordt gewerkt aan het zoeken naar overlevenden en het lenigen van de eerste noden. Dat gaat met horten en stoten, omdat het land totaal vernietigd is. Maar we zien ook dat iedereen het maximale doet om te helpen op een eiland zonder haven, zonder goed functionerende landingsbaan, zonder goede wegen.

Ook Nederland draagt bij. Ontwikkelingswerkers zijn dag en nacht in touw. Er is een USAR-team ter plekke, dat al enkele overlevenden heeft kunnen redden, en ook Nederlandse militairen geven logistieke hulp. Ik betuig vandaag mijn diepe respect voor al diegenen die zich wijden aan de ondersteuning van Haïti, zowel ter plaatse als hier in Nederland.

Ik ben ook onder de indruk van de bijdragen die vele individuele Nederlanders al hebben gestort op diverse rekeningen. Donderdag zullen de omroepen onze landgenoten oproepen nog meer te geven voor de slachtoffers in Haïti. Dit zijn tijden van solidariteit en medemenselijkheid, en de regering is daar dankbaar voor.

Voor de langere termijn wordt al nagedacht over de opbouw van Haïti. Nederland zal ook daarin zijn rol spelen. Hoe zwaar de toekomst ook wordt, samen met u, Kamer, en met de Nederlandse bevolking zijn wij betrokken bij Haïti. Bij een dergelijke tragedie kan Nederland niet aan de zijlijn blijven staan.

Ik betuig vandaag namens de Nederlandse regering mijn oprechte deelneming met alle nabestaanden, hier in Nederland, de Haïtiaanse gemeenschap in Nederland, en met het land en volk van Haïti. Zij verdienen al onze aandacht.