Kamerbrief inzake beantwoording kamervragen over ter dood veroordeling van zes Oeigoeren in China

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Çörüz en Haverkamp over ter dood veroordeling van zes Oeigoeren in China. Deze vragen werden ingezonden op 15 oktober 2009 met kenmerk 2009Z19021.


De Minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, Minister van Buitenlandse Zaken op vragen van de leden Çörüz en Haverkamp (beiden CDA) over ter dood veroordeling van zes Oeigoeren in China.

Vraag 1

Heeft u kennisgenomen van de ter dood veroordeling van zes Oeigoeren in China? 1)

Antwoord

Ja.

Vraag 2
Zijn de processen tegen de zes in openbaarheid gevoerd? Zo ja, welk oordeel heeft u over de procesgang? Zo nee, bent u bereid bij de Chinese autoriteiten aan te dringen op volledige transparantie over de gevoerde processen?

Antwoord

In beginsel zijn strafprocessen in China openbaar, maar een rechtbank kan de toegang beperken. Het voorzitterschap van de Europese Unie had namens alle lidstaten verzocht om toegang voor medewerkers van ambassades van de lidstaten tot de processen tegen personen die betrokken waren bij de ongeregeldheden. Ondanks dat verzoek zijn ambassades van de lidstaten niet op de hoogte gesteld van de data van onderhavige processen. De EU zal bij de Chinese autoriteiten blijven aandringen op duidelijkheid over de procesgang, een eerlijke rechtsgang en grotere transparantie.

Vraag 3
Deelt u de mening dat moord, brandstichting en beroving bestraft dienen te worden, maar dat de doodstraf een disproportionele straf is? Zo nee, waarom niet? Zo ja, welke mogelijkheden ziet u nog om de opgelegde straffen aan te passen?

Antwoord

Zoals bekend is de EU ten principale tegen de doodstraf. Volgens internationale normen kan de doodstraf daarnaast alleen worden toegepast voor de ernstigste misdrijven. Het standpunt van de EU ten aanzien van de doodstraf en de bedoelde internationale normen zijn bekend bij de Chinese autoriteiten en worden opgebracht in de mensenrechtendialoog met China. Nederland en de EU zullen bij China aandringen op omzetting van de doodstraffen.

Vraag 4
Heeft u een indicatie van het aantal mensen dat, naar aanleiding van de ongeregeldheden in Urumqi in juli 2009, op dit moment nog wordt vastgehouden? Kunt u bij de Chinese autoriteiten aandringen op een eerlijke en transparante rechtsgang voor deze mensen?

Antwoord

Volgens de Chinese autoriteiten worden ruim 800 personen vastgehouden in verband met de ongeregeldheden in Xinjiang. De EU zal aandringen op een eerlijke en transparante rechtsgang.

Vraag 5.

Herkent u het beeld dat de spanningen in Urumqi, als gevolg van deze processen, opnieuw oplopen? Zo ja, op welke manier worden deze toenemende spanningen besproken in de dialoog met China?

Antwoord 5.

Het is op dit moment moeilijk aan te geven of de spanningen in Urumqi daadwerkelijk oplopen en zo ja, in hoeverre precies een verband met de processen kan worden gelegd. Eventuele schendingen van de rechten van de mens zullen zeker in de dialoog met China worden opgenomen.

1) de Volkskrant, 12 oktober 2009