Kamerbrief inzake beantwoording vragen over coproducties


Graag bied ik u hierbij, mede namens de de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Irrgang en Van Dijk over coproducties. Deze vragen werden ingezonden op 24 juli 2009 met kenmerk 2009Z14288.

De Minister voor Ontwkkelingssamenwerking,

Bert Koenders

Antwoorden van de heer Koenders, Minister voor Ontwikkelingssamenwerking op vragen van de leden Irrgang en Jasper van Dijk (beiden SP) over coproducties.

Vraag 1

Bent u bekend met Mambapoint.tv, het crossmediale platform van de NCRV? 1)

Antwoord

Ja.

Vraag 2

Kunt u uiteenzetten hoeveel subsidie Mambapoint.tv jaarlijks ontvangt en van welke organisaties?

Vraag 3

Is het u bekend dat Mambapoint.tv in de periode 2007-2008 € 450.650 subsidie ontving van het NCDO? 2) Hoeveel subsidie heeft Mambapoint.tv sinds haar oprichting in totaal van het NCDO ontvangen?

Vraag 4

Kunt u uiteenzetten of het project Mambapoint.tv aanbestedingsplichtig is dan wel was? Zo neen, waarom niet? Zo ja, is dit ook gebeurd?

Antwoord vraag 2, 3 en 4

Mambapoint is een door de NCRV geïniteerd crossmediaal platform voor en door kleinschalige ontwikkelingsprojecten. Doel is om op een innovatieve manier - in eerste instantie via een interactieve website - initiatiefnemers en deelnemers aan kleinschalige OS-projecten met elkaar en met derden te laten communiceren.

Mambapoint is een samenwerkingsproject van de NCDO met de NCRV voor een periode van 3 jaar (t/m september 2010). De NCDO participeert voor maximaal 50%. De financiële participatie van de NCDO is per definitie tijdelijk. Het beleid van de NCDO is erop gericht nieuwe initiatieven te stimuleren en - nadat deze hun recht van bestaan binnen een redelijk termijn hebben aangetoond - te verzelfstandigen. De financiële bijdrage in de ontwikkeling en het beheer van de Mambapointsite is afhankelijk gesteld van het behalen van vooraf bepaalde doelstellingen, met name wat betreft de bereikcijfers.

Volgens opgave van de NCDO heeft Mambapoint.tv in het eerste jaar van haar bestaan (2007-2008) € 450.650 van de NCDO ontvangen. De andere helft van de totale kosten wordt gedragen door de NCRV. De financiële bijdrage voor het jaar 2008-2009 zal maximaal € 332.000 bedragen (ofwel 40% van de begroting).

Het gaat hier niet om een activiteit van het ministerie van Buitenlandse Zaken, maar om een activiteit van de NCDO, waarbij geldt dat de NCDO als zelfstandige rechtspersoon zelf de verantwoordelijkheid draagt voor de naleving van eventueel toepasselijke aanbestedingsregels bij de uitvoering van haar activiteiten. Omdat het in dit geval gaat om een samenwerkingsovereenkomst is er volgens de NCDO geen sprake van aanbestedingsplichtige opdrachtverlening.

Vraag 5

Kunt u uiteenzetten of Mambapoint.tv nog steeds subsidie ontvangt die (indirect) afkomstig is uit het ontwikkelingsbudget? Zo ja, kunt u dan uiteenzetten hoe dit strookt met het verbod op coproducties tussen overheid en publieke omroep dat sinds augustus vorig jaar van kracht is?

Antwoord

Het verbod op coproducties tussen overheid en de publieke omroep van 2008 is bedoeld voor de productie en uitzending van TV-producties. Mambapoint is echter geen TV-productie maar een website.

Vraag 6

Bent u van mening dat aan deze coproductie een einde moet worden gemaakt? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wanneer en op welke wijze gaat u hiervoor zorgen?

Antwoord

Nee. Mambapoint heeft zich in de afgelopen 2 jaren bewezen als een interessant initiatief voor de communicatie over en tussen kleinschalige particuliere OS-initiatieven. In die zin wordt op een vernieuwende wijze een bijdrage geleverd aan maatschappelijke betrokkenheid bij en informatie over Internationale Samenwerking. De website Mamabapoint wordt thans bezocht door ongeveer 85.000 bezoekers per maand en hun aantal is nog steeds groeiende.

Vraag 7

Bent u bekend met het rapport “Mede mogelijk gemaakt door de overheid. Over televisiecoproducties met de overheid in 2006 en 2007” van het Commissariaat voor de Media? 3)

Antwoord

Ja.

Vraag 8

Kunt u uiteenzetten welke van de op pagina 23 en 24 genoemde coproducties nu nog lopen en tot welke datum? Kunt u vervolgens uiteenzetten hoe dit strookt met het verbod op coproducties tussen overheid en publieke omroep dat sinds augustus vorig jaar van kracht is?

Antwoord

Alle door de NCDO gefinancierde coproducties die genoemd worden op p .23 en 24 van het betreffende rapport zijn inmiddels afgerond.

1) http://www.mambapoint.tv/

2) http://www.ncdo.nl/docs/uploads/NCDO%20Jaarverslag%202008.pdf

3) http://www.cvdm.nl/dsresource?objectid=8372&type=org augustus 2008

Pagina 3 van 3