Kamerbrief inzake beantwoording vragen van de leden Boekestijn en Elias over afbouw van CBI-subsidies aan bedrijven in India

Graag bied ik u hierbij, mede namens de staatssecretaris van Economische Zaken, de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Boekestijn en Elias over afbouw van CBI-subsidies aan bedrijven in India. Deze vragen werden ingezonden op 2 juli 2009 met kenmerk 2009Z13073.


De Minister voor Ontwikkelingssamenwerking,

Bert Koenders

Antwoorden van de heer Koenders, Minister voor Ontwikkelingssamenwerking op vragen van de leden Boekestijn en Elias (VVD) over afbouw van CBI-subsidies aan bedrijven in India.

Vraag 1

Kunt u aangeven welke termijn u voor ogen staat met betrekking tot afbouw van de subsidie van het CBI aan Indiase bedrijven? 1

Antwoord

Zoals vermeld in de brief aan uw Kamer van 29 juni j.l., is het CBI geen subsidieverstrekkende instantie maar biedt het technische ondersteuning aan MKB bedrijven.

Het CBI heeft momenteel 18 meerjarige export coaching programma’s met een gemiddelde looptijd van 6 jaar in uitvoering waaraan naast bedrijven uit vele andere landen ook Indiase bedrijven deelnemen. Met inachtneming van verplichtingen met de deelnemende bedrijven is beëindiging van de programma’s als volgt gepland: 2 in 2009; 4 in 2010; 3 in 2011; 2 in 2012 en 7 in 2013.

Vraag 2
Bent u bereid de subsidies via het CBI aan bedrijven in India zo spoedig mogelijk te beëindigen aangezien Indiase bedrijven zonder onze steun zeer goed kunnen concurreren op de wereldmarkt en ons eigen bedrijfsleven steun aan concurrenten kan missen als kiespijn?

Antwoord

Zie antwoord vraag 1. Beëindiging assistentie aan MKB bedrijven dient gefaseerd uitgevoerd te worden gelet op de verplichtingen die het CBI heeft met de deelnemende Indiase bedrijven.

1 Antwoorden op schriftelijke vragen 2009Z10494