Kamerbrief inzake beantwoording vragen van de leden De Roon en Wilders over het Britse toelatingsbeleid van vreemdelingen

Graag bied ik u hierbij, mede namens de minister-president, de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden De Roon en Wilders over het Britse toelatingsbeleid van vreemdelingen. Deze vragen werden ingezonden op 10 augustus 2009 met kenmerk 2009Z14590.


De Minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, Minister van Buitenlandse Zaken op vragen van de leden De Roon en Wilders (PVV) over het Britse toelatingsbeleid van vreemdelingen.

Vraag 1

Is het u bekend, dat de imam van de grote moskee in Mekka, Abdul Rahman al-Sudais, op of rond 4 augustus 2009 in Engeland (Londen, Whitechapel) was? 1)

Antwoord

Ja.

Vraag 2
Is het u bekend, dat deze imam in zijn preken en publieke uitzendingen bij herhaling racistische uitlatingen heeft gedaan over en heeft aangezet tot haat met betrekking tot Joden, Christenen en Hindoes 2) zoals bij voorbeeld:

"Yesterday's Jews are evil predecessors and today's Jews are worse successors...They are...the worst of mankind. Allaah cursed them and cast His wrath upon them. He turned some of them to monkeys and pigs and worshippers of creatures... History of Jews is full of deception, trickery, rebellion, oppression, evil and corruption. They always seek to cause mischief on the earth and Allaah loves not the mischief-makers...They always think of betrayal and trick; and injustice and aggression run in their veins. They want only corruption and harming others." 3) en

"The worst ... of the enemies of Islam are those... whom he... made monkeys and pigs, the aggressive Jews and oppressive Zionists and those that follow them: the callers of the trinity and the cross worshippers... those influenced by the rottenness of their ideas, and the poison of their cultures the followers of secularism... How can we talk sweetly when the Hindus and the idol worshippers indulge in their overwhelming hatred against our brothers... in Muslim Kashmir..." 4)?

Antwoord

Het is mij bekend dat genoemde imam in het verleden controversiële uitspraken heeft gedaan.

Vraag 3
Is het u bekend dat deze imam wegens zijn racistische uitlatingen de toegang tot Canada is ontzegd 5) en hem om dezelfde reden de toegang tot een islamitische conferentie en mediaoptredens in de USA is ontzegd? 6)

Antwoord

Het klopt dat genoemde imam in het verleden de toegang tot Canada is ontzegd. Over het mogelijke weigeren van toegang om dezelfde reden tot een islamitische conferentie en mediaoptredens in de VS is mij niets bekend.

Vraag 4
Wilt u van de Britse regering opheldering vragen, hoe het mogelijk is dat deze racistische moslim tot Engeland is toegelaten, terwijl een democratisch gekozen Nederlandse volksvertegenwoordiger de toegang tot Engeland is geweigerd? Zo nee, waarom niet?

Antwoord

Zoals reeds door de regering is aangegeven in antwoorden op vragen van de heer Wilders, ingezonden 11 mei 2009, nr. 2009Z08620, is het aan de Britse autoriteiten om op basis van de Britse wetgeving een beslissing te nemen over toelating van personen tot het Verenigd Koninkrijk. Dat geldt in dezelfde mate voor toelating van genoemde imam.

Vraag 5

Bent u bereid de Britse regering te verzoeken om de toegangsontzegging van de Nederlandse volksvertegenwoordiger met terugwerkende kracht te vernietigen? Zo nee, waarom niet?

Antwoord

Nederland betreurt het besluit van de Britse regering om de heer Wilders de toegang tot het Verenigd Koninkrijk te weigeren ten zeerste. Door Nederland is via politieke en diplomatieke kanalen meerdere malen aangegeven dat het kabinet dit een verkeerde beslissing acht en er daarom tegen protesteert. Helaas hebben deze herhaalde inspanningen niet tot wijziging van het Britse standpunt geleid.

Vraag 6

Bent u bereid over deze selectieve handelwijze van de Britse regering een klacht in te dienen bij de Commissaris voor de Mensenrechten van de Raad van Europa en bij de Europese Commissie voor de Rechten van de Mens? Zo nee, waarom niet?

Antwoord

Hoewel de regering het besluit van de Britse regering de heer Wilders niet toe te laten betreurt, verplicht het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens de lidstaten evenwel niet een ieder tot hun grondgebied toe te laten. De Nederlandse regering ziet, gelet hierop en op hetgeen de regering reeds gedaan heeft richting het Verenigd Koninkrijk, geen aanleiding om verdere stappen te zetten. Dit laat onverlet dat voor de heer Wilders de mogelijkheid bestaat om – na uitputting van de nationale rechtsmiddelen - een individuele klacht in te dienen bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

1) - Saudi Gazette, “ Al-Sudais launches second expansion of London mosque” http://www.saudigazette.com.sa/index.cfm?method=home.regcon&contentID=2009080746030

- New English Review, 5 augustus 2009: “ Anti-Semitic Saudi chief imam feted in London”

http://newenglishreview.org/blog_display.cfm/blog_id/22299

- Londoner’s Diary, 4 augustus 2009: “ Home Office caught out by hate preacher”

http://londonersdiary.standard.co.uk/2009/08/home-office-caught-out-by-hate-preacher-.html

2) Telegraph, 9 juli 2005: “ Where is the Gandhi of Islam?”

http://www.telegraph.co.uk/opinion/main.jhtml?xml=/opinion/2005/07/09/do09.xml&page=2

3) Alharamainsermons, 29 april 2002: “ Shaykh Abdur Rahmaan As-Sudays”

www.alharamainsermons.org/eng/modules.php?name=News&file=article&sid=71

4) BBC News, 16 september 2005: “ Programme transcript”

http://news.bbc.co.uk/1/hi/programmes/panorama/4171950.stm

5) CFCA, 18 mei 2004: “ Canada – A Saudi Imam is Banned From Entering the Country”

http://www.antisemitism.org.il/eng/events/9162/Canada_%E2%80%93_A_Saudi_Imam_is_Banned_From_Entering_the_Country

6)

- WorldNetDaily Exclusive, 7 januari 2004: “ Muslim confab invited anti-Semitic cleric ”

http://www.wnd.com/news/article.asp?ARTICLE_ID=36482

- Orlando Sentinel, 3 december 2003: “ Islamic conference speaker draws wrath”

http://www.americansagainsthate.org/Orlando%20Sentinel%20Kissimmee%20article