Kamerbrief inzake beantwoording vragen van het lid Boekestijn over Bijeenkomst Ontwikkelingssamenwerking.nu

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Boekestijn over Bijeenkomst Ontwikkelingssamenwerking.nu. Deze vragen werden ingezonden op 29 september 2009 met kenmerk 2009Z17495.


De Minister voor Ontwikkelingssamenwerking,

Bert Koenders

Antwoorden van de heer Koenders, Minister voor Ontwikkelingssamenwerking op vragen van het lid Boekestijn (VVD) over Bijeenkomst Ontwikkelingssamenwerking.nu.

Vraag 1

Heeft u voor de organisatie van het evenement ‘ontwikkelingssamenwerking.nu’ een Europese aanbestedingsprocedure gevolgd?

Vraag 2
Kunt u aangeven hoeveel dit evenement heeft gekost?

Antwoord

De aanbesteding van ‘Communicatie Millenniumdoelen’, in het kader waarvan dit evenement is georganiseerd, is conform de kaders van de Europese aanbesteding. Deze campagne heeft onder andere als doel publiek-private samenwerkingsverbanden en millenniumakkoorden te sluiten.

Op 26 september zijn tijdens het evenement Ontwikkelingssamenwerking. nu een groot aantal van deze akkoorden getekend. Zo is bijvoorbeeld met TNT/Northstar een akkoord gesloten inzake HIV/Aids bestrijding onder vrachtwagenchauffeurs door het opzetten van mobiele gezondheidsklinieken langs grote transportroutes in zuidelijk Afrika. Tegenover de investering van 2,5 miljoen euro van het ministerie van Buitenlandse Zaken (ten laste van het budget van de directie Sociale Ontwikkeling – DSO) wordt door TNT/North Star en partners een innovatief programma opgezet dat in totaal 15 miljoen euro bedraagt.

Belangrijk is ook dat door de samenwerking in dit soort verbanden activiteiten worden gerealiseerd die anders waarschijnlijk niet, of in een veel later stadium of met een geringer effect op de millenniumdoelen zouden zijn gerealiseerd. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor de Access to Medicine Index waar het ministerie van Buitenlandse Zaken 750.000 € (ten laste van het budget van de directie Sociale Ontwikkeling – DSO) aan bijdraagt, maar waar de Gates Foundation, het Britse Department for International Development (DFID), en andere partners tezamen een bijdrage van ruim 1,6 miljoen euro aan leveren. SNS Reaal neemt als partner deel aan dit project door de inbreng van expertise. Deze index is opgezet om farmaceutische bedrijven te stimuleren meer te doen aan toegankelijkheid van medicijnen voor ontwikkelingslanden.

Het evenement vormt een uitvloeisel van bovenstaande campagne.

De bewust sobere opzet van het evenement, alsook het feit dat alle moderators en deelnemers aan debatten, talkshows en clinics gratis zijn opgetreden, inclusief alle bekende Nederlanders, zoals bijvoorbeeld Marco Borsato en Jan Smit, Daphne Bunskoek en Charles Groenhuijsen, heeft er aan bijgedragen dat deze kosten beperkt konden worden tot € 331.000. Daarbij is er ook nauw samengewerkt met millennium-gemeente Den Haag en Burgemeester Van Aartsen.

De campagne heeft vanwege het multiplier-effect een veelvoud van de Nederlandse overheidsbijdrage aan persoonlijke inzet en financiële middelen gemobiliseerd voor mondiale ontwikkelingsvraagstukken.

Vraag 3
Kunt u aangeven waarom er voor de debatsessies geen enkele criticus van de millenniumdoelen was uitgenodigd?

Antwoord

De millenniumdoelen worden wereldwijd onderschreven als een richtinggevende agenda voor armoedebestrijding. Aan de debatten op 26 september werd deelgenomen door een brede maatschappelijke vertegenwoordiging, van ondernemers tot ontwikkelingsdeskundigen, van sporters tot jongeren, van artiesten tot internationale hoogwaardigheidsbekleders, van burgers tot vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties. Daar was ook ruimte voor kritische dialoog die mede werd gevoerd door ‘unusual suspects’. Het evenement van 26 september weerspiegelde dan ook de door mij openlijk uitgesproken wens tot het voeren van een brede maatschappelijke dialoog over ontwikkelingssamenwerking. Ook de geachte leden van de Vaste Kamercommissie waren voor het evenement uitgenodigd.

Vraag 4

Kunt u uw onderzoek waaruit blijkt dat de meerderheid van de Nederlandse bevolking de hoogte van het huidige budget voor de ontwikkelingssamenwerking steunt, zo snel mogelijk aan de Kamer zenden? 1)

Antwoord

Ik heb mij in het interview bij Pauw en Witteman op 25 september 2009 onder andere gebaseerd op gegevens uit de laatste Barometer Internationale Samenwerking 2009 die medio september is verschenen. Uit dit representatieve onderzoek dat jaarlijks door Motivaction wordt uitgevoerd in opdracht van de NCDO blijkt dat tweederde van de Nederlandse bevolking van mening is dat het overheidsbudget voor ontwikkelingssamenwerking gelijk moet blijven of moet worden verhoogd. Een derde is van mening dat dit verminderd moet worden. De resultaten van dit onderzoek zijn te lezen op de website van de NCDO.

Vraag 5

Heeft u kennisgenomen van het artikel “Koenders mag wel meer spenderen”2) over de hoogte van uw budget in de komende jaren? Is het waar dat uw budget de komende jaren stijgt in plaats van, zoals u zelf meermalen zei, daalt?

Antwoord

Ja, ik heb kennis genomen van het genoemde artikel.

Het budget voor ontwikkelingssamenwerking is gekoppeld aan het BNP (Bruto Nationaal Product). De afgelopen decennia groeide het BNP en daarmee het budget voor ontwikkelingssamenwerking. De meerjarenramingen zijn op basis van deze premisse opgesteld.

Door de economische crisis is echter voor het eerst sinds jaren sprake van een teruglopend BNP. Ten opzichte van de verwachte meerjarige uitgaven zoals opgenomen in de begroting 2009 (gepresenteerd op Prinsjesdag in september 2008), is sprake van een afname van ruim 10 %. In de begroting 2009 werd nog rekening gehouden met een groei van de uitgaven voor ontwikkelingssamenwerking tot 5,8 miljard euro in 2013: in de begroting 2010 is dit naar beneden bijgesteld tot 4,9 € miljard in 2013.

De lagere ramingen betekenen dat op dit moment kortingen worden doorgevoerd in lopende programma’s.

In de nabije toekomst resulteert dit in een budget voor ontwikkelingshulp dat daalt van 5,044 miljard euro in 2008 naar een budget van naar verwachting 4,689 miljard euro in 2009 en 4,704 € miljard in 2010.

  1. Pauw en Witteman, 25 september 2009

  2. De Telegraaf, 26 september 2009