Kamerbrief inzake beantwoording vragen van het lid Boekestijn over voedselhulp aan Somalië

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Boekestijn over voedselhulp aan Somalië. Deze vragen werden ingezonden op 18 september 2009 met kenmerk 2009Z16733.


De Minister voor Ontwikkelingssamenwerking,

Bert Koenders

Antwoorden van de heer Koenders, Minister voor Ontwikkelingssamenwerking op vragen van het lid Boekestijn (VVD) over voedselhulp aan Somalië.

Vraag 1

Kunt u de Kamer informeren wie die aantijging dat een deel van de voedselhulp zou weglekken naar lokale markten, heeft geuit en hoe zij precies luidt zoals aangegeven in uw antwoord van 17 september 2009 op eerdere vragen over voedselhulp aan Somalië? Is er een openbare bron waarnaar verwezen kan worden? 1)

Antwoord

Op 31 augustus zond EénVandaag een documentaire van het Britse Channel 4 uit, waarin gesuggereerd werd dat een deel van de voedselhulp, door tussenkomst van markthandelaren en transporteurs, zou weglekken naar lokale markten in Somalië. Het waarheidsgehalte van de documentaire is overigens niet onomstreden, omdat de maker zijn bronnen niet kenbaar wil maken.

Vraag 2
Bent u bereid contact te zoeken met de Somalische parlementariër, Abdullahi Aden, die de vaste Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken op 24 juni heeft bezocht en regelmatig in Nederland verblijft, zodat u uit zijn mond kunt vernemen waarom hij denkt dat een groot deel van de voedselhulp niet aankomt op zijn bestemming?

Antwoord

Ja. Op ambtelijk niveau is er al regulier contact met de heer Aden. Indien de heer Aden of andere personen relevante informatie willen delen over voedselhulp aan Somalië, sta ik daar vanzelfsprekend voor open.

Vraag 3
Bent u bereid uw reactie op het nog te verschijnen onderzoeksrapport van de WFP naar de Kamer te zenden?

Antwoord

Nederland volgt het WFP-onderzoek nauwgezet en er is tevens direct contact hierover met WFP. Nederland en andere donoren zullen – indien noodzakelijk - op basis van de bevindingen van het WFP-onderzoeksrapport vervolgstappen ondernemen. In dat geval zal ik uw Kamer daarover informeren.