Kamerbrief inzake beantwoording vragen van het lid De Roon over persartikel in het AD met de titel 'Nederland wil orde op zaken stellen in Afrika'

Uw Kamer heeft tijdens de Regeling van Werkzaamheden van 4 november jl. te kennen gegeven een brief te willen ontvangen naar aanleiding van een persartikel in het Algemeen Dagblad met de titel “Nederland wil orde op zaken stellen in Afrika”. Graag voldoen wij, mede namens de Minister van Defensie, aan dit verzoek.

Genoemd artikel baseert zich op een intern ambtelijk stuk; dat stuk kan niet worden gezien of gelezen als zou het regeringsbeleid weergeven of inhouden. Met het oog op overleg, dat overigens regelmatig wordt gevoerd, tussen de ministers van Buitenlandse Zaken, Defensie en voor Ontwikkelingssamenwerking, hebben wij door medewerkers een feitelijke inventarisatie laten uitvoeren naar de mogelijkheden en onmogelijkheden van de inzet van Nederlandse militairen in Afrika, zonder daarbij vooruit te lopen op de politieke beoordeling van de wenselijkheid daarvan. Over dit stuk heeft verder nog geen overleg of besluitvorming plaatsgevonden. Het stuk is dus niet meer dan informatie ten behoeve van te voeren overleg.

Er is eerder sprake geweest van inzet van Nederlandse militairen in Afrika, onder andere in Tsjaad en in Eritrea/Ethiopië. Op dit moment zijn Nederlandse militairen actief in het kader van de EU-operatie ter bestrijding van piraterij voor de kust van Somalië. Daarover is Uw Kamer uitvoerig geïnformeerd. Ook in de toekomst zal Uw Kamer tijdig worden geïnformeerd indien het kabinet het voornemen heeft om deel te nemen aan vredesmissies in Afrika of elders in de wereld.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

De Minister voor Ontwikkelingssamenwerking,

Drs. A.G. Koenders