Kamerbrief inzake beantwoording vragen van het lid De Roon over Plan INDECT

Graag bied ik u hierbij, mede namens de minister van Economische Zaken, de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid De Roon over Plan INDECT. Deze vragen werden ingezonden op 24 september 2009 met kenmerk 2009Z17153.


De Staatssecretaris voor Europese Zaken,

Frans Timmermans

Antwoorden van de heer Timmermans, Staatssecretaris voor Europese Zaken op vragen van het lid De Roon (PVV) over Plan INDECT.

Vraag 1

Bent u bekend met het bericht “EU subsidieert Big Brother-software”? 1)

Antwoord

Ja

Vraag 2

Deelt u de mening dat het niet tot de taken van de Europese Unie behoort om burgers voortdurend in de gaten te laten houden? 2)

Antwoord

Zie antwoord op vraag 3.

Vraag 3

Deelt u de mening dat de Europese Unie ons belastinggeld wel beter aan kan wenden dan voor het sponsoren van dergelijke Big Brother-projecten?

Antwoord

Het bedoelde onderzoeksproject wordt gefinancierd onder het Zevende Kaderprogramma (KP7). Het KP7 subsidieert kennisontwikkeling en innovatie, onder meer op het gebied van veiligheid. Binnen het thema veiligheid wordt ook onderzoek gedaan naar technologie die ondersteunend kan zijn aan de bestrijding van terrorisme en georganiseerde misdaad, één van de prioriteiten van de Europese Unie. Belangrijk bij de selectie van de projecten door zogenoemde ‘peers’ - door de Commissie geselecteerde onderzoekers of ondernemers - is dat privacy-aspecten worden meegewogen.

Vraag 4
Zal dit systeem ook in Nederland ingezet worden? Wilt u uiteenzetten in hoeverre dit de privacy van Nederlandse burgers zal aantasten?

Antwoord

Er is geen betrokkenheid vanuit Nederland bij dit project. Bedoeld project betreft een onderzoeksproject, waarbij aan het einde onderzoeksresultaten worden gepresenteerd. Wat met de onderzoeksresultaten gebeurt, is aan de eigenaren van de resultaten. Wanneer producten door Nederlandse partijen worden aangeschaft, zijn zij altijd gehouden aan de Nederlandse wetgeving inzake privacy.

1.Webwereld, 22 september 2009

http://webwereld.nl/nieuws/63746/eu-subsidieert-big-brother-software.html

2.INDECT

http://indect-projct.eu