Kamerbrief inzake beantwoording vragen van het lid Ferrier over EU begrotingssteun aan Tanzania

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Ferrier over EU begrotingssteun aan Tanzania. Deze vragen werden ingezonden op 18 september 2009 met kenmerk 2009Z16736.

De Minister voor Ontwikkelingssamenwerking

Antwoorden van de heer Koenders, Minister voor Ontwikkelingssamenwerking op vragen van het lid Ferrier (CDA) over EU begrotingssteun aan Tanzania.

Vraag 1

Bent u op de hoogte van het bericht dat de Europese Commissie begin augustus jl. begrotingssteun aan Tanzania ter hoogt van € 305 miljoen heeft toegekend? 1)

Antwoord

De Europese Commissie heeft begin augustus 2009 haar goedkeuring gegeven aan het jaarlijkse actieplan (Annual Action Plan) voor Tanzania onder het Europese Ontwikkelingsfonds. Onderdeel van dit actieplan is een zogeheten Millennium Development Contract (MDG-contract) dat voorziet in € 305 miljoen begrotingssteun aan Tanzania in de periode 2009-2015.
De overeenkomst tussen de Europese Commissie en Tanzania voor het MDG-contract (financing agreement) is nu in voorbereiding en zal naar verwachting later dit jaar worden getekend. Een eerste tranchebetaling van € 45 miljoen voor het fiscale jaar 2009/2010 staat pas gepland voor begin 2010.

Vraag 2

Hoe verhoudt de Nederlandse opschorting van algemene begrotingssteun aan Tanzania zich tot de toekenning van begrotingssteun door de Europese Commissie op ongeveer hetzelfde moment? Deelt u de mening dat het Europees en Nederlands beleid niet haaks op elkaar zouden moeten staan, maar in elkaars verlengde moeten liggen?

Vraag 3

Hebt u hierover overleg gehad met de Europese Commissie? Zo ja, wat was de reactie van de Europese Commissie van uw voornemen de Nederlandse begrotingssteun op te schorten? Hebt u aan de Europese Commissie gevraagd het Nederlands voorbeeld te volgen? Zo nee, waarom niet? Hebt u een voorbehoud gemaakt ten aanzien van de Europese begrotingssteun?

Antwoord

Het jaarlijkse actieplan voor Tanzania is uitvoerig besproken tussen de Europese Commissie en de lidstaten in het EOF-comité op 9 juli jl. Verschillende lidstaten hebben hun zorgen uitgesproken over de kwaliteit van het beheer van de overheidsfinanciën in Tanzania en aangedrongen op stevige dialoog met Tanzania rondom begrotingssteun.

Nederland heeft bij die gelegenheid ook de problemen rond het investeringsklimaat in Tanzania aan de orde gesteld en partners geïnformeerd over de achtergronden van het opschorten van de Nederlandse bilaterale begrotingssteun aan Tanzania, ondermeer vanwege slecht functioneren van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen en de gebrekkige wijze van optreden van dit ministerie jegens een Nederlandse investeerder. Nederland is de enige donor die tijdelijk zijn begrotingssteun heeft opgeschort.

De Europese Commissie onderkent dat hervormingen van de Tanzaniaanse overheidsfinanciën (Public Finance Management) achterblijven bij verwachtingen. De Europese Commissie is van mening dat de Tanzaniaanse overheid nu wel de noodzakelijke administratieve maatregelen heeft genomen om het beheer van de overheidsfinanciën verder te verbeteren (capaciteitsversterking, directe politieke aansturing van het hervormingsproces ed.). De Commissie zal de zichtbare voortgang bij de verbetering van het beheer van overheidsfinanciën laten meewegen bij de (jaarlijkse) uitvoeringsbesluiten om de tranches begrotingssteun uit te betalen.

De problemen rond het investeringsklimaat wil de Europese Commissie voorts actiever aan de orde stellen in de artikel 8 dialoog tussen de EU en Tanzania in het kader van het Verdrag van Cotonou. Ook zal de Commissie dit vraagstuk aan de orde stellen in het kader van de Mid Term Review van het EOF (waarin de strategische landendocument onder het EOF aan een herziening zullen worden onderworpen, zie ook mijn brief aan de Kamer van 26 augustus 2009, uw kamerstuk 21501-04 nr 112).

Mede door genoemde toezeggingen van de Commissie kon het EOF-comité instemmen met het voornemen om Tanzania in aanmerking te laten komen voor een MDG-contract, dat naar verwachting nog dit jaar zal worden getekend.

Ik heb mijn zorgen over Tanzania ook onder de aandacht gebracht bij de Commissaris voor Ontwikkelingssamenwerking die ik op 28 september sprak.

Vraag 4

Kunt u aangeven welk bedrag Nederland aanhoudt voor wat betreft Tanzania? Welke afspraken zijn er met de Tanzaniaanse autoriteiten gemaakt? Heeft dit signaal al geleid tot aanpassingen van de situatie in Tanzania?

Antwoord
Het bedrag dat wordt aangehouden betreft de geplande tranchebetaling voor het fiscale jaar 2009/2010 van € 30 miljoen. Zoals ik uw kamer mededeelde in mijn brief van 3 juli 2009 inzake begrotingssteun (uw kamerstuk 29 237 nr 101), heb ik in een brief aan de Tanzaniaanse minister van Financiën aangedrongen op spoedige verduidelijking van de wijze waarop het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen omgaat met een Nederlandse investeerder, omdat deze zaak exemplarisch is voor het gebrek aan voortgang op het belangrijke terrein van het verbeteren van het investeringsklimaat, met name voor buitenlandse investeerders.
Ik wacht nog op een antwoord van de Tanzaniaanse autoriteiten.

Vraag 5

Heeft deze beslissing gevolgen voor andere programma’s of initiatieven op onder andere het terrein van onderwijs elders in Tanzania waaraan Nederland steun verleent?

Antwoord
Het Nederlandse bilaterale programma in Tanzania is sinds 2007 niet langer gericht op de onderwijssector. Nederland is in Tanzania een belangrijke donor in de sectoren gezondheid, water en lokaal bestuur/decentralisatie. De beslissing over het aanhouden van de algemene begrotingssteun heeft geen gevolgen voor de steun in deze sectoren.

1) European Union @ United Nations, 3 augustus 2009: “European Commission approves Tanzania’s biggest EU cooperation programme”

http://www.europa-eu-un.org/articles/en/article_8930_en.htm

Pagina 3 van 3