Kamerbrief inzake beantwoording vragen van het lid Ferrier over nauwe banden van de Colombiaanse vredesgemeenschap San José de Apartadó met de FARC

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Ferrier over nauwe banden van de Colombiaanse vredesgemeenschap San José de Aparatadó met de FARC. Deze vragen werden ingezonden op 7 juli 2009 met kenmerk 2009Z13597.


De Minister voor Ontwikkelingssamenwerking,

Bert Koenders

Antwoorden van de heer Koenders, Minister voor Ontwikkelingssamenwerking op vragen van het lid Ferrier (CDA) over nauwe banden van de Colombiaanse vredesgemeenschap San José de Aparatadó met de FARC.

Vraag 1

Heeft u kennisgenomen van het artikel “Kortzichtige Weldoeners, Hollands geld voor de FARC?” 1) waarin gesteld wordt dat de Colombiaanse vredesgemeenschap San José de Aparatadó nauwe banden met de FARC onderhoudt?

Antwoord

Ja.

Vraag 2
Kunt u aangeven op welke manier u vredesgemeenschappen in Colombia en in het bijzonder de vredesgemeenschap San José de Aparatadó ondersteunt?

Antwoord

De regering levert een financiële bijdrage via Thematische Medefinanciering (TMF) aan de NGO Mensen met een Missie die in het artikel van Vrij Nederland wordt genoemd. Mensen met een Missie heeft met TMF-gelden en eigen middelen de uitzending van een medewerker van Peace Brigades International naar San José de Apartadó gefinancierd. Deze medewerker heeft in San José de Apartadó onderzoek gedaan naar mogelijkheden van biologische cacoa-export. Er is geen sprake van financiering van de vredesgemeenschap van San José de Apartadó.

Vraag 3
Deelt u de mening dat (financiële) steun van de Nederlandse overheid voor een organisatie die nauwe banden met de FARC onderhoudt onwenselijk is? Zou u in dat geval uw steun aan die organisatie heroverwegen en beëindigen?

Antwoord

Ik deel deze mening. Mocht een door de Nederlandse overheid gesteunde organisatie nauwe banden onderhouden met de FARC, dan zal die steun worden beëindigd. Mensen met een Missie heeft mij inmiddels in een brief meegedeeld dat zij en haar partners de FARC niet ondersteunen. Volgens Mensen met een Missie zijn de partners van Mensen met een Missie juist slachtoffers van de FARC en Mensen met een Missie neemt dan ook expliciet afstand van deze organisatie.

Vraag 4
Vindt u dat er een onafhankelijk onderzoek moet komen naar de mogelijke banden tussen de Hoge Raad van San José de Apartadó en de FARC? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wat gaat u ondernemen?

Antwoord

Nederland is niet betrokken bij de vredesgemeenschap in San José de Apartadó en het is daarom niet aan mij daarover een uitspraak te doen. Wel kan ik u zeggen dat Mensen met een Missie mij heeft geschreven dat zij een minutieus en onafhankelijk onderzoek wil laten uitvoeren om de beweringen over haar rol in het artikel in VN te weerleggen.

Vraag 5
Acht u een discussie tussen de gemeenschap en de Colombiaanse overheid wenselijk en zo ja, welk rol zou Nederland daarin kunnen spelen?

Antwoord

De situatie in Colombia is zeer complex en gepolariseerd en het aangaan van de dialoog is in mijn ogen een belangrijke stap om daar wat aan te doen. Beide partijen dienen echter een dergelijke dialoog te willen. Een rol voor Nederland daarbij ligt niet voor de hand; Nederland is niet betrokken bij de vredesgemeenschap San José de Apartadó.