Kamerbrief inzake beantwoording vragen van het lid Gill'ard over kleinere NGO's die geen samenwerkingsverband kunnen sluiten

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Gill'ard over kleinere NGO's die geen samenwerkingsverband kunnen sluiten. Deze vragen werden ingezonden op 14 juli 2009 met kenmerk 2009Z13901.


De Minister voor Ontwikkelingssamenwerking,

Bert Koenders

Antwoorden van de heer Koenders, Minister voor Ontwikkelingssamenwerking op vragen van het lid Gill'ard (PvdA) over kleinere NGO's die geen samenwerkingsverband kunnen sluiten.

Vraag 1

Klopt het dat kleinere niet-gouvernementele organisaties (NGO’s) die eerder subsidie onder het programma ‘Jong en Vernieuwend’ hebben ontvangen, moeite hebben om onder het medefinancieringsstel MFS II samenwerkingspartners te vinden? Zo nee, hoeveel van hen hebben al partnerschappen kunnen vormen? Zo ja, waar ligt dit aan en wat gaat u hieraan doen?

Antwoord

Nee. Het is mij wel bekend dat verschillende organisaties die thans onder het programma ‘Jong & Vernieuwend’ MFS subsidie ontvangen onderling nagaan of vanuit hun geledingen wellicht een gezamenlijke aanvraag kan worden ingediend. Hoeveel partnerschappen zijn of worden gevormd zal pas blijken wanneer de aanvragen zijn ingediend. De sluitingsdatum voor indiening van voorstellen is

1 december 2009. Uitgangspunten en criteria zijn uiteengezet in het subsidiebeleidskader MFS II dat is gepubliceerd op 31 juli 2009.

Criterium 4.3.2b van het subsidiebeleidskader voorziet expliciet in de mogelijkheid voor kleinere NGO’s om in samenwerkingsverband met anderen voor MFS II in aanmerking te komen. Ter stimulans is aangegeven dat samenwerkingsverbanden waarin één of meerdere mede-indieners migranten organisaties zijn of tot de catogerie jong en vernieuwend gerekend kunnen worden extra punten zullen worden toegekend.

Vraag 2

Bent u bereid in contact te treden met de kleinere NGO’s over de mogelijke problemen rond MFS II en de Kamer hierover te rapporteren.

Antwoord

Op initiatief van het ministerie heeft op 4 augustus 2009 een informatiebijeenkomst plaatsgevonden voor vertegenwoordigers van Nederlandse maatschappelijke organisaties (NGO’s) over het subsidiebeleidskader voor MFS II.

Alle organisaties, ook organisaties die onder het programma ‘Jong en Vernieuwend’ vallen waren hiervoor uitgenodigd. Zij konden daarbij alle mogelijke vragen en opmerkingen naar aanleiding van het subsidiebeleidskader naar voren brengen en hebben daar ook gebruik van gemaakt. Een tweede informatiebijeenkomst staat gepland op 14 september 2009. Daarnaast kunnen op een speciaal hiervoor geopende website vragen worden gesteld.