Kamerbrief inzake beantwoording vragen van het lid Haverkamp over sociale gevolgen van de uitslag van de Duitse verkiezingen

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Haverkamp over sociale gevolgen van de uitslag van de Duitse verkiezingen. Deze vragen werden ingezonden op 29 september 2009 met kenmerk 2009Z17499.

De Staatssecreatris voor Europese Zaken,

Frans Timmermans

Antwoorden van de heer Timmermans, Staatssecretaris voor Europese Zaken op vragen van het lid Haverkamp (CDA) over sociale gevolgen van de uitslag van de Duitse verkiezingen.

Vraag 1

Is het waar dat u zich heeft uitgesproken over sociale gevolgen van de uitslag van de Duitse verkiezingen op 27 september? 1)

Vraag 2
Zijn uw opmerkingen over ernstige sociale gevolgen namens de regering gemaakt? Hoe verhouden uw uitspraken zich tot de felicitaties zoals die door het kabinet zijn overgebracht?

Vraag 3
Sluit u uit dat u in de toekomst, tenminste voor zolang u deel uitmaakt van een kabinet, wederom een appreciatie zal geven over de verkiezingsuitslag in een EU-lidstaat? Zo nee, waarom niet? Op basis van welke criteria zult u bepalen of u een oordeel gaat geven en op basis van welke criteria zult u tot dat oordeel komen?

Vraag 4
Deelt u de mening dat het onjuist is om het beeld op te roepen dat er sprake zal zijn van ernstige sociale gevolgen op basis van de verkiezingsuitslag en de te vormen coalitie in Duitsland? Zo nee, waarom niet?

1) AD, 27 september 2009: “Timmermans: Gevolgen vooral sociaal”

http://www.ad.nl/ad/nl/1000/Nieuws/article/detail/433218/2009/09/27/Timmermans-Gevolgen-vooral-sociaal.dhtml

Antwoord

Het bericht van het Algemeen Dagblad van 27 september geeft een te beperkt beeld van mijn reactie op de uitslag van de Duitse verkiezingen. De in het bericht opgenomen letterlijke citaten kunnen in deze vorm niet aan mij worden toegeschreven.

Op uitnodiging van de organisatie van de “Wahlparty” op 27 september jl. heb ik in een live-interview van BNR Nieuwsradio in Nieuwspoort samen met de wetenschappelijke directeur van het Duitsland Instituut en een Duitse correspondente een reactie gegeven op de uitslag van de bondsdagverkiezingen. In mijn analyse heb ik onder meer aangegeven dat het voordeel van de grote coalitie in de afgelopen vier jaar was dat steeds de afweging tussen economische dynamiek en sociale borging werd gemaakt. Onder een centrumrechtse regering zal ander beleid worden gevoerd en voornoemde afweging anders komen te liggen. In het interview heb ik verder onder meer mijn zorgen geuit over de politieke polarisatie die het nieuwe beleid tot gevolg kan hebben. Dit kan leiden tot andere resultaten bij deelstaatverkiezingen en daarmee tot andere verhoudingen in de bondsraad dan in de bondsdag. Daarmee gaat Duitsland politiek interessante tijden tegemoet.

Verder heb ik aangegeven dat indien de nieuwe bondsregering haar beleid zou baseren op het verkiezingsprogramma van de FDP, waarin op korte termijn forse belastingverlaging wordt beloofd, dit in deze tijd tot een forse vermindering van overheidsuitgaven zou leiden, hetgeen grote sociale gevolgen zou kunnen hebben.

Het geldt als vanzelfsprekend dat ik mij in mijn hoedanigheid van staatssecretaris voor Europese Zaken verdiep in de politieke ontwikkelingen in de grootste lidstaat van de Europese Unie, buurland, politiek bondgenoot en belangrijkste handelspartner van Nederland. Ook als lid van het kabinet acht ik mij vrij om een analyse te maken van de verkiezingsuitslag en mijn visie te geven op toekomstige ontwikkelingen in Duitsland of in welke EU lidstaat dan ook. Het is bepaald niet ongebruikelijk dit te doen in de internationale politiek en ik zie ook niet in waarom dit bezwaarlijk zou zijn.

Pagina 3 van 3