Kamerbrief inzake beantwoording vragen van het lid Irrgang over de Ethiopische invasie in Somalië

Graag bieden wij u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Irrgang over de Ethiopische invasie in Somalië. Deze vragen werden ingezonden op 12 december 2008 met kenmerk 2080907630.

De Minister van Buitenlandse Zaken, De Minister voor Ontwikkelingssamenwerking,

Drs. M.J.M. Verhagen Drs. A.G. Koenders

Antwoorden van de heer Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken en de heer Koenders, minister voor Ontwikkelingssamenwerking op vragen van het lid Irrgang (SP) over de Ethiopische invasie in Somalië.

Vraag 1

Wat is uw reactie op het artikel “Invasie Ethiopië in Somalië”? 1)

Antwoord

Wij kunnen de in het artikel genoemde informatie over de aantallen Ethiopische troepen die de grens met Somalië zouden zijn overgestoken niet bevestigen. Zoals bekend, heeft Ethiopië aangekondigd zich voor het einde van het jaar terug te willen trekken uit Somalië.

Vraag 2
Vormt deze recente invasie voor u aanleiding om, al dan niet in Europees verband, de Ethiopische autoriteiten aan te spreken op de schending van het akkoord dat afgelopen oktober, mede door bemiddeling van de Verenigde Naties, tussen Ethiopië, de Somalische overgangsregering en een alliantie van Somalische milities tot stand kwam? Zo neen, waarom niet? Zo ja, wanneer en op welke wijze?

Antwoord

Het zal de komende weken duidelijk worden of Ethiopië zich daadwerkelijk zal terugtrekken uit Somalië, hetgeen een cruciaal onderdeel van de uitvoering van het Djibouti-akkoord is.

Er vindt doorlopend overleg plaats tussen de internationale partners waaronder de Europese Unie, de Afrikaanse Unie, de Verenigde Naties en Ethiopië.

1) Trouw, 10 december 2008