Kamerbrief inzake beantwoording vragen van het lid Pechtold over de EU-VS Top

Graag bied ik u hierbij, mede namens de Minister-president en de Staatssecretaris voor Europese Zaken, de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Pechtold (D66) over de EU-VS Top. Deze vragen werden ingezonden op 4 februari 2010 met kenmerk 2010Z02200.


De Minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, Minister van Buitenlandse Zaken, mede namens de Minister-president alsmede de Staatssecretaris voor Europese Zaken, op vragen van het lid Pechtold (D66) over de EU-VS Top (ingezonden op 4 februari).

Vraag 1

Is het bericht waar dat president Obama niet aanwezig zal zijn bij de komende topontmoeting tussen de VS en de EU? 1) 2)


Antwoord
Dat bericht is juist.

Vraag 2

Hoe beoordeelt u de uitspraak van Amerikaanse vertegenwoordigers dat onduidelijkheid met betrekking tot de organisatie van de topontmoeting heeft bijgedragen aan de weifeling van de Amerikaanse President deze ontmoeting bij te wonen?


Antwoord
Het Witte Huis heeft laten weten dat de drukke binnenlandspolitieke (hervormings)agenda in het voorjaar de reden is dat President Obama in eigen land moet blijven. President Obama is in zijn eerste jaar al meerdere malen naar Europa geweest. Deze bezoeken waren een succes en hebben wederom onderstreept dat Europa en de VS bijzondere waarden en belangen delen.

Vraag 3

Hoe gaat u ervoor zorgen dat onduidelijkheid over de organisatie van deze topontmoetingen door de Europese Unie in de toekomst wordt voorkomen?

Vraag 4

Kunt u aangeven wie na de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon volgens u het initiatief heeft om deze topontmoetingen te organiseren: is dat de vaste voorzitter van de Europese Raad, de Hoge Vertegenwoordiger voor het buitenlands beleid of het roulerend voorzitterschap? Waarop baseert u deze mening?

Vraag 5

Heeft de heer Van Rompuy of mevrouw Ashton de leiders van de lidstaten gevraagd de organisatie van deze ontmoeting aan hem over te laten? Zo ja, wat was daarop de reactie van de Nederlandse regering?

Antwoord
Er is geen onduidelijkheid over de vertegenwoordiging van de EU bij topontmoetingen tussen de EU en strategische partners. De EU zal bij topontmoetingen worden vertegenwoordigd door de vaste voorzitter van de Europese Raad, de heer Van Rompuy (in aangelegenheden die onder het GBVB vallen, zie ook artikel 15 van het Verdrag betreffende de Europese Unie), alsmede de voorzitter van de Europese Commissie, de heer Barroso (voor overige communautaire aangelegenheden). De aanwezigheid van de Hoge Vertegenwoordiger voor het buitenlands beleid bij deze topontmoetingen kan gewenst zijn. Indien de top plaatsvindt in het land dat ook het roulerende voorzitterschap bekleedt, zal de regeringsleider/staatshoofd van dat land, als gastheer, ook aanwezig zijn.
De frequentie van toppen met derde landen (en regio’s) ligt grotendeels vast. De verantwoordelijkheid aan EU zijde voor de voorbereidingen van de toppen ligt bij de vaste voorzitter van de Europese Raad en de Europese Commissie. Als vice-voorzitter van de Europese Commissie en Hoge Vertegenwoordiger zal mevrouw Ashton hierbij nauw worden betrokken.

Vraag 6

Wat is uw reactie op de bevindingen van Witney en Shapiro dat enkele lidstaten, waaronder Nederland, met hun veronderstelde “speciale relatie” met de Verenigde Staten een effectieve Europese relatie met dit land frustreren? 3)

Wij delen deze bevindingen van Witney en Shapiro niet. Op tal van beleidsterreinen wordt de transatlantische relatie juist vormgegeven door de EU, ondermeer op het gebied van de handelspolitiek en het klimaatbeleid. De rijke en vaak historische bilaterale betrekkingen van de afzonderlijke EU-lidstaten met de VS verrijken juist de brede relatie tussen de EU (en haar instellingen) en de VS.

Vraag 7

Kunt u deze vragen beantwoorden vóór het algemeen overleg op 10 februari a.s. over de Europese Raad?

Ja.

1) EU Observer, 1 februari 2010: “Obama to skip EU-US summit in Madrid”

2) Wall Street Journal, 1 februari 2010: “Obama to Skip Annual EU Summit”

3) European Council on Foreign Relations, 2 november 2009: “Towards a post-American Europe: A Power Audit of EU-US Relations”

Pagina 3 van 3