Kamerbrief inzake beantwoording vragen van het lid Peters over de Palestijnse autoriteit die onder druk van Israël haar verzoek tot het onderzoeken van de operatie 'Cast Lead' bij het Internationaal Gerechtshof intrekt

Graag bieden wij u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Peters over de Palestijnse autoriteit die onder druk van Israël haar verzoek tot het onderzoeken van de operatie ‘Cast Lead’ bij het Internationaal Gerechtshof intrekt. Deze vragen werden ingezonden op 09 oktober 2009 met kenmerk 2009Z18249.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

Vragen van het lid Peters (GroenLinks) aan de minister van Buitenlandse

Zaken over het bericht dat de Palestijnse Autoriteit onder druk van Israël haar verzoek tot het onderzoeken van operatie ‘Cast Lead’ bij het Internationaal gerechtshof intrekt. (Ingezonden 7 oktober 2009)

Vraag 1

Heeft u kennisgenomen van het dreigement van Israël om geen tweede mobiele telefoonprovider toe te staan op de Westelijke Jordaanoever indien de Palestijnse Autoriteit haar pleidooi voor onderzoek van operatie ‘Cast Lead’ door het Internationaal Strafhof doorzet? 1) Deelt u de mening dat een dergelijk dreigement onacceptabel is? Zo nee, waarom niet?

Antwoord 1

Ik heb geen aanwijzingen ontvangen dat het dreigement waaraan het krantenbericht refereert op waarheid berust.

Vraag 2

Deelt u de mening dat een gezonde Palestijnse economische ontwikkeling noodzakelijk is voor een duurzame vrede tussen Israël en de Palestijnen?

Antwoord 2

Ja.

Vraag 3

Bent u bereid om, in navolging van Britse en Amerikaanse diplomaten, er bij de Israëlische regering op aan te dringen om een tweede mobiele telefoonprovider voor de Westelijke Jordaanoever zo snel mogelijk toe te staan, opdat de ontwikkeling van de Palestijnse economie niet verder wordt gefrustreerd? Zo ja, hoe?

Antwoord 3

Nederland is van mening dat de komst van een tweede mobiele telefoonprovider op de Westelijke Jordaanoever van belang is voor de ontwikkeling van de Palestijnse economie. Israël heeft zich via de Oslo-akkoorden verplicht tot medewerking aan de vrijgave van de benodigde zendfrequenties voor telecommunicatie. De internationale gemeenschap heeft zich hiervoor ingezet, met name via Kwartetgezant Tony Blair en verleden maand nog via de AHLC, het internationale donorcoördinatie mechanisme voor de Palestijnse Gebieden. Nederland heeft via de EU herhaaldelijk bij Israël aangedrongen op het toestaan van deze tweede provider en op de vrijgave van de noodzakelijke frequenties.

1) Haaretz, 27 september 2009: “Israel demands PA drop war crimes suit at The Hague” http://www.haaretz.com/hasen/spages/1117296.html#