Kamerbrief inzake Beantwoording vragen van het lid Van Bommel over een Nederlands Consulaat in Iraaks Koerdistan

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Van Bommel over een Nederlands Consulaat in Iraaks Koerdistan. Deze vragen werden ingezonden op 16 oktober 2009 met kenmerk 2009Z19112.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, Minister van Buitenlandse Zaken op vragen van het lid Van Bommel (SP) over een Nederlands Consulaat in Iraaks Koerdistan.

Vraag 1

Hebt u kennisgenomen van de berichtgeving over de officiële opening van het Nederlandse consulaat in de Iraaks-Koerdische stad Erbil? 1)

Antwoord

Ja.

Vraag 2
Herinnert u zich uw antwoorden op mijn eerdere vragen over dit onderwerp, waarbij u stelt dat ‘de oprichting van een Consulaat-Generaal met een uitgezonden consul derhalve op dit moment niet wordt overwogen?’ 2)

Antwoord

Ja.

Vraag 3
Is het u bekend dat de Koerdische minister van Buitenlandse Relaties Falah Bakir Mustafa Nederland heeft opgeroepen van het nu geopende consulaat ‘een volledig consulaat te maken, zodat de Nederlandse Koerden hier geholpen kunnen worden voor hun paspoorten, en anderen voor visa?’

Antwoord

Ja, dat is mij bekend. Het is uiteraard wel aan de Nederlandse regering om te beslissen in welke landen en welke steden er consulaten worden geopend en wat de aard van het consulaat zal zijn.

Vraag 4
Is het waar dat de nieuwe Nederlandse ambassadeur bij de opening van het consulaat heeft gezegd dat het upgraden van het consulaat in de planning zit? Zo ja, hoe ziet die planning er uit? Waaraan moet worden voldaan voordat het een volledig consulaat wordt?

Antwoord

Nee, dat heeft hij niet gezegd.

Vraag 5
Deelt u de mening dat een spoedige opening van een Consulaat-Generaal met een uitgezonden consul in Iraaks Koerdistan dringend wenselijk is en dat dit op zo kort mogelijke termijn moet gebeuren? Indien neen, waarom niet?

Antwoord

Zoals ik ook aangaf in mijn antwoordbrief van 9 maart jl. in antwoord op vragen van het lid Van Bommel over een consulaat in de Koerdische regio van Irak, heeft Nederland in november 2007 de heer S.K. Awla benoemd tot honorair consul in Erbil. De heer Awla is een in Erbil woonachtige Iraakse zakenman van Koerdische afkomst. De honorair consul heeft geen consulaire bevoegdheden als de uitgifte van visa of paspoorten. De motivatie destijds om een honorair consul te benoemen, was de inschatting dat er in de bovengenoemde drie provincies, die tezamen de Koerdische regio vormen, in toenemende mate kansen zouden liggen voor het Nederlandse bedrijfsleven. Gegeven de mate waarin de economische banden zich sindsdien hebben ontwikkeld, kan worden geconstateerd dat de honorair consul voldoende ondersteuning kan bieden aan het Nederlands bedrijfsleven. De oprichting van een Consulaat-Generaal met een uitgezonden consul wordt op dit moment niet overwogen.

1) Trouw, 13 oktober 2009: “Holland heeft streepje voor bij Koerden Irak”

2) Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2008 – 2009, nr. 2183