Kamerbrief inzake beantwoording vragen van het lid Van Dam over het rapport van de Israëlische organisatie 'Breaking the Silence' over de operatie 'Cast Lead'

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Van Dam over het rapport van de Israëlische organisatie ‘Breaking the Silence’ over de operatie ‘Cast Lead’. Deze vragen werden ingezonden op 17 juli 2009 met kenmerk 2009Z14100.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

Vragen van het lid Van Dam (PvdA) aan de minister van Buitenlandse Zaken over het rapport van de Israëlische organisatie Breaking the Silence over operatie ‘Cast Lead’. (Ingezonden 17 juli 2009)

Vraag 1

Bent u bekend met de inhoud van het rapport van de Israëlische organisatie Breaking the Silence, waarin 29 (oud-)militairen getuigenissen afleggen over de werkwijze van het Israëlische leger gedurende de recente operatie ‘Cast Lead’ in de Gazastrook 1 ?

Antwoord 1

Ja.

Vraag 2

Welke verschillen kunt u aangeven tussen de geweldsinstructies die de betrokken Israëlische militairen vooraf en tijdens de Gaza-oorlog volgens deze getuigenissen hebben mee gekregen en de geweldsinstructies die Nederlandse militairen tijdens briefings in ieder geval standaard altijd meekrijgen, voorafgaand aan hun inzet bij militaire missies?

Antwoord 2

De geweldsinstructies van het Israëlische leger zijn niet openbaar, zoals dat ook geldt voor de geweldsinstructies die de Nederlandse krijgsmacht hanteert. Derhalve kan ik niet ingaan op de verschillen en overeenkomsten van de geweldsinstructies.

Vraag 3

Wilt u zich ervoor inzetten dat de (oud-)militairen uit dit rapport van Breaking the Silence ook zullen worden gehoord in het kader van het VN-onderzoek over de Gaza-oorlog dat wordt geleid door Richard Goldstone?

Antwoord 3

Het is aan de commissie-Goldstone om te besluiten hoe zij haar onderzoek inricht en of zij deze (oud)-militairen al dan niet betrekt in dit onderzoek.

1 Soldaten Israël zonder schietinstructies Gaza in’, de Volkskrant 15 juli 2009

Pagina 2 van 2