Kamerbrief inzake beantwoording vragen van het lid Van Velzen over de arrestatie van een onderzoeksteam naar de zeehondenjacht in Namibië

Graag bieden wij u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Van Velzen over de arrestatie van een onderzoeksteam naar de zeehondenjacht in Namibië. Deze vragen werden ingezonden op 17 juli 2009 met kenmerk 2009Z14099.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

G. Verburg

Antwoorden van mevrouw Verburg, Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, en de heer Verhagen, Minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van het lid Van Velzen (SP) over de arrestatie van een onderzoeksteam naar de zeehondenjacht in Namibië.

Vraag 1

Is het u bekend dat een onderzoeksteam van de NGO Bont voor Dieren op 16 juli in Namibië is gearresteerd terwijl zij de zeehondenjacht aan het filmen waren?

Vraag 2

Is het u ook bekend dat ditzelfde team door de plaatselijke jagers in elkaar is geslagen, zij met de dood werden bedreigd en hun apparatuur is afgenomen?

Antwoord

Ja. Het is ons bekend dat twee journalisten, werkzaam voor onderzoeksbureau Ecostorm en in samenwerking met Bont voor Dieren, op 16 juli jl. in Namibië door de politie zijn gearresteerd, nadat zij video-opnamen hadden gemaakt van de zeehondenjacht en tijdens het filmen door de plaatselijke zeehondenjagers waren aangevallen.

Vraag 3

Bent u bereid om contact op te nemen met de autoriteiten en te informeren naar de situatie (veiligheid, gezondheid) van deze onderzoekers? Bent u bereid aan te dringen op het onmiddellijk vrijlaten van deze mensen en het laten starten van een strafrechtelijk onderzoek naar de daders?

Antwoord

De twee journalisten hebben de Britse en Zuid-Afrikaanse nationaliteit. Naar aanleiding van de arrestatie is nauw contact geweest tussen de Nederlandse ambassade in Pretoria, de Nederlandse honorair consul in Windhoek en hun Britse en Zuid-Afrikaanse collega’s. Navraag wees uit dat beide journalisten zijn gearresteerd omdat ze ongeoorloofd het tijdens het jachtseizoen gesloten gebied Cape Cross betreden hebben. Na betaling van een boete zijn ze vrijgelaten. De twee journalisten hebben inmiddels het land verlaten.

Vraag 4

Is het u bekend dat in Europa het importeren van bont van zeehonden uit Namibië inmiddels is verboden wegens ernstige schendingen van dierwelzijn?

Deelt u de mening dat het van groot belang is dat daar waar dieren worden doodgeknuppeld, het toelaten van waarnemers en het filmen van deze jachtmethode wel het minimale is wat door de overheid toegestaan zou moeten worden? Bent u bereid er bij de Namibische regering op aan te dringen dat zij waarnemers toestaan?

Antwoord

Onlangs is door de EU een verbod op de import van bont en andere zeehondenproducten aangenomen. Nederland had al eerder een vergelijkbaar verbod ingesteld. Nederland hecht belang aan het toestaan van waarnemers bij de jacht. De gebrekkige controle op de jacht in Namibië en het feit dat geen internationale waarnemers worden toegelaten, hebben een rol gespeeld bij de totstandkoming van het eerdere Nederlandse verbod.

De autoriteiten van Namibië zijn, mede op verzoek van uw Kamer, zowel schriftelijk als mondeling op de hoogte gebracht van het Nederlandse standpunt ten aanzien van de jacht op zeehonden en het Nederlands importverbod op producten afkomstig van Kaapse pelsrobben. Namibië heeft een andere positie op dit punt en heeft aangegeven de jacht te blijven toestaan binnen het door Namibië gestelde nationale wettelijke kader.

Pagina 3 van 3