Kamerbrief inzake beantwoording vragen van het lid Verdonk over visumplicht Serviërs

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Verdonk over de visumplicht van Serviërs. Deze vragen werden ingezonden op 14 juli 2009 met kenmerk 2009Z13902.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, Minister van Buitenlandse Zaken op vragen van het lid Verdonk over visumplicht van Serviërs.

Vraag 1

Bent u voornemens de visumplicht voor inwoners van Servië te handhaven zolang de van oorlogsmisdaden verdachte generaal Ratko Mladic niet is uitgeleverd aan het Joegoslavië Tribunaal?

Vraag 2

Deelt u de mening dat de uitlevering van generaal Mladic als voorwaarde voor het opheffen van de visumplicht een belangrijk signaal is aan de internationale gemeenschap? Zo nee, waarom niet?

Vraag 3

Is er sprake van het opheffen van genoemde visumplicht zonder de onder vraag 2 geëiste uitlevering?

Vraag 4

Is er sprake van diplomatieke druk vanuit de Europese Unie om tot opheffing van de visumplicht voor inwoners van Servië over te gaan zonder dat aan de eis tot uitlevering is voldaan door de Servische autoriteiten?

Vraag 5

Bent u voornemens deze wens van de Europese Unie af te wijzen als die wordt geuit? Zo nee, waarom niet?

Vraag 6

Kunt u aangeven wat de houding van de Nederlandse regering zal zijn en blijven zolang de gevraagde uitlevering niet heeft plaatsgevonden?

Antwoord

De voorwaarde van volledige samenwerking met het Joegoslavië Tribunaal is verbonden aan de Stabilisatie en Associatie Overeenkomst (SAO) als contractuele stap in het toenaderingsproces van Servië tot de Europese Unie. De Nederlandse regering houdt onverkort vast aan deze voorwaarde.Visumliberalisatie maakt geen onderdeel uit van de SAO. Voor visumliberalisatie dient een land aan nauw omschreven technische eisen te voldoen. Nederland stelt zich op het standpunt dat na een positieve beoordeling door de Europese Commissie van deze vooraf vastgestelde technische criteria een land in aanmerking komt voor visumvrijheid. Dit geldt ook voor Servië.

Blijkens het voorstel van de Europese Commissie en begeleidende tekst van 15 juli jl. wordt verwacht dat Servië binnenkort ook aan de laatste technische eisen zal voldoen. Zodra dit het geval is – naar verwachting in het najaar van 2009 – zal de Raad voor Justitie en Binnenlandse Zaken van de EU zich uitspreken over het verlenen van visumvrijheid aan Servië.

Nederland is voorstander van visumliberalisatie voor Serviërs in Europa nadat aan de laatste technische eisen is voldaan. Nederland ziet dit mede als een stimulans voor de Servische regering om de reeds ondernomen stappen in de samenwerking met het ICTY te intensiveren, opdat volledige samenwerking vastgesteld kan worden.

Pagina 2 van 2