Kamerbrief inzake co-financiering aan de speciale ministeriële topconferentie van de Afrikaanse Unie over vluchtelingen en IDP's in Kampala, Uganda

Tijdens de behandeling van het wetsvoorstel vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor het jaar 2009 op 12 en 13 november 2008 1 en de behandeling van het verslag van een algemeen overleg over migratie en ontwikkeling op 11 maart 2009 2 heb ik uw Kamer toegezegd te informeren naar de mogelijkheden om een bijdrage te leveren aan de speciale ministeriële topconferentie georganiseerd door de Afrikaanse Unie (AU) over vluchtelingen en internally displaced persons (IDP’s) op 19 -23 oktober 2009 in Kampala, Uganda.

Middels deze brief informeer ik uw Kamer dat Nederland een bijdrage zal leveren van USD 300.000 aan de topconferentie over vluchtelingen en IDP’s in Kampala, Uganda.

Afrika herbergt meer dan 17 miljoen vluchtelingen en IDP’s. Sinds twee decennia vormen de IDP’s de grootste groep van ontheemden in Afrika. Een groot aantal IDP’s leeft in langdurige en onzekere vluchtelingensituaties. De kwetsbare situatie waarin IDP’s zich bevinden heeft gevolgen voor de stabiliteit in een aantal landen in Afrika. Nederland benadrukt dat de aandacht voor de problematiek van IDP’s hoog op de agenda staat en onderschrijft derhalve het belang van de AU-top die op 19-23 oktober 2009 over dit ondewerp wordt gehouden.

Anders dan vluchtelingen die beschermd worden door de Geneefse Conventie betreffende de status van vluchtelingen van 1951 zijn er geen vergelijkbare internationale juridische bindende instrumenten voor de bescherming en ondersteuning van IDP’s. De AU-top is uniek, gezien de doelstelling om de eerste gezamenlijke Afrikaanse Conventie gericht op de bescherming en ondersteuning van IDP’s in Afrika aan te nemen. Dit document zou daarmee het eerste juridische bindende document over de rechten van IDP’s zijn.

Voorts is het streven van de top om een gemeenschappelijke verklaring en een plan van aanpak te bekrachtigen gericht op de aanpak van de oorzaken van gedwongen verplaatsing en ter versterking van de bescherming van IDP’s in Afrika.

De Minister voor Ontwikkelingssamenwerking,

Bert Koenders

1 TK, Handelingen 2008-2009, nr. 23 en nr. 24.

2 TK, Handelingen 2008-2009, nr. 62.