Kamerbrief inzake het verzoek van het lid Ferrier over voorstellen met betrekking tot het WK voetbal 2010 Programma

In reactie op het verzoek van het lid Ferrier tijdens de begrotingsbehandeling van het ministerie van Buitenlandse Zaken op 13 november jl. over voorstellen met betrekking tot het WK voetbal 2010 informeer ik u als volgt.

De ambassade in Pretoria werkt, in nauw overleg met mijn ministerie en het ministerie van VWS, momenteel aan de totstandkoming van een programma gericht op ontwikkeling door middel van sport in de aanloop naar het WK in 2010. In dit kader worden gesprekken gevoerd met Zuid-Afrikaanse en Nederlandse organisaties die mogelijk een uitvoerende rol gaan spelen binnen dit programma. Ook wordt onderzocht welke mogelijkheden er bestaan om aan te sluiten bij andere (Nederlandse) initiatieven. Vooralsnog zijn er geen besluiten genomen over projecten en partnerschappen binnen dit programma, maar de contouren beginnen zich af te tekenen.

Het WK 2010-programma in het kader van Sport en OS richt zich primair op enkele stedelijke achterstandswijken. Het betreft hier de aanleg van een of meerdere multifunctionele sportvelden voor de lokale gemeenschap. Lokale organisaties zullen op deze velden sportactiviteiten aanbieden en jongeren opleiden tot jeugdleider. Tevens wordt de mogelijkheid onderzocht om naast de sportvelden een buurthuis te realiseren als ontmoetingscentrum voor buurtbewoners. Dit buurthuis kan worden gebruikt voor het geven van onderwijs en trainingen maar ook voor voorlichtingsactiviteiten op het gebied van gezondheid en andere bijeenkomsten.

Op dit moment wordt onder meer gesproken met de Cruijff Foundation over de aanleg van dergelijke velden in Zuid-Afrika. Daarnaast worden Nederlandse sportorganisaties benaderd om gedurende enkele weken per jaar opleidingen te verzorgen binnen verschillende sportdisciplines. Met de Zuid-Afrikaanse NGO Score wordt overlegd over het opleiden van jeugdleiders en het verzorgen van activiteiten op en rond de sportvelden. Score heeft jarenlange ervaring met het aanbieden van sportactiviteiten en het opleiden van jongeren in achterstandsgebieden in Zuidelijk Afrika. Het beheer van de multifunctionele velden alsook de programma’s die op en om de velden gaan plaatsvinden worden ondergebracht bij ervaren lokale organisaties, waardoor duurzaamheid wordt bewerkstelligd. De Witwatersrand Universiteit in Johannesburg heeft reeds kenbaar gemaakt met haar ‘community outreach’-programma hier een rol in te willen vervullen. De Witwatersrand Universiteit zet zich in zich voor de ontwikkeling van achterstandswijken in de omgeving van de Universiteit. Zij zet daartoe onder meer haar eigen voetbalclub, Bidvest Wits FC, in om jongeren te bereiken.

Ook wordt gekeken of de NCDO met haar activiteiten rondom het WK in Zuid-Afrika kan worden betrokken bij dit programma. De NCDO is voornemens om met een multimediaal programma de Nederlandse supporters te betrekken bij ontwikkelingen in Zuid-Afrika en op deze manier de rol van sport in ontwikkeling in beeld te brengen.

Daarnaast wordt bezien hoe dit programma aan kan sluiten bij initiatieven van bijvoorbeeld de KNVB.

De plannen worden zodanig vorm gegeven dat de activiteiten deel zullen vormen van de erfenis van het WK voor de bevolking van Zuid-Afrika, zoals door de WK legacy committee (het Zuid-Afrikaanse comité dat zorgdraagt dat de investeringen voor WK 2010 duurzaam zijn) wordt beoogd.

Voor financiering van Sport & Ontwikkeling activiteiten in de aanloop naar het WK is € 825.000 gereserveerd t/m 2010. Daarnaast beschikt de ambassade in Pretoria ook over een (regulier) Sport & OS budget ter hoogte van € 225.000 per jaar t/m 2011. Vanuit het door het ministerie van VWS ondersteunde NOC*NSF-programma Sportcoalities zijn eveneens middelen beschikbaar voor de inzet van Nederlandse sport- en ontwikkelingssamenwerkingsorganisaties in Zuid-Afrika ter hoogte van circa €275.000,--.

De Minister voor Ontwikkelingssamenwerking,
Bert Koenders