Kamerbrief inzake Informele bijeenkomst van staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie te Brussel, 19 november 2009

Graag bieden wij u hierbij, mede namens de minister president, het verslag aan van de informele bijeenkomst van staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie die op 19 november 2009 te Brussel plaatsvond.


De Minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

De Staatssecretaris voor Europese Zaken,

Drs. F.C.G.M. Timmermans

Verslag van de informele bijeenkomst van staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie op 19 november 2009

De voorzitter van de Europese Raad, minister-president Reinfeldt, had de informele bijeenkomst uitgeschreven met het doel om in verband met het inwerkingtreden van het Verdrag van Lissabon op 1 december a.s. de personen aan te wijzen die de beide nieuwe functies, vaste voorzitter van de Europese Raad en Hoge Vertegenwoordiger voor het Buitenlands en Veiligheidsbeleid, gaan vervullen. De vergadering vond plaats in de vorm van een diner van de staatshoofden en regeringsleiders.

Op voorstel van de Zweedse voorzitter verkozen de deelnemers unaniem de huidige Belgische minister-president Herman van Rompuy tot vaste voorzitter en de huidige Commissaris voor handel, Catherine Ashton, tot Hoge Vertegenwoordiger. Dit besluit zal op 1 december a.s. worden geformaliseerd via een schriftelijke procedure.

Tijdens de bijeenkomst was de samenstelling van de Europese Commissie (met uitzondering van de Hoge Vertegenwoordiger) niet aan de orde. Nu de persoon die is voorbestemd om Hoge Vertegenwoordiger en tevens vice-voorzitter van de Europese Commissie te worden bekend is, zal Commissievoorzitter Barroso naar verwachting uiterlijk begin december zijn consultaties met de lidstaten over de portefeuilleverdeling afronden. Vervolgens kan de Raad de lijst van beoogde Commissarissen vaststellen. Volgens de laatste planning van het Europees Parlement zullen na een schriftelijke vragenronde de hoorzittingen op 11 januari a.s. beginnen en zal het Europees Parlement eind januari over het goedkeuringsbesluit stemmen.