Kamerbrief inzake inter-institutionele werkgroep agentschappen

De vaste commissie voor Europese Samenwerkingsorganisaties verzocht op 12 september 2008 om in geval van tussentijdse ontwikkelingen inzake de inter-institutionele werkgroep agentschappen hiervan op de hoogte te worden gebracht. Graag informeer ik u over de laatste ontwikkelingen.

De afgelopen jaren hebben de Commissie en het Europees Parlement (EP) gepleit voor een bindend horizontaal raamwerk voor de oprichting, organisatie en controle van EU agentschappen. Nederland was voorstander van een dergelijk horizontaal raamwerk, maar in de Raad bleek hiervoor geen meerderheid te bestaan. De Commissie heeft vervolgens gekozen voor de oprichting van een inter-institutionele werkgroep (hierna: werkgroep).

Op 10 maart 2009 gaf de werkgroep het startschot voor de bespreking van het voorstel van de Commissie. Voor de Raad waren vertegenwoordigd het lopende Tsjechische voorzitterschap alsmede de inkomende Zweedse en Spaanse voorzitterschappen. Tijdens deze bespreking is afgesproken dat de werkgroep in het najaar van 2010 zijn conclusies presenteert en niet-bindende richtsnoeren zal hebben geformuleerd. De verdere inhoud wordt uitgewerkt op technisch niveau. De hiervoor in het leven geroepen technische werkgroep, met Nederlandse deelname, komt in principe een keer per maand bijeen.

De eerste bijeenkomst van de technische werkgroep op 2 april 2009 maakte duidelijk dat de Commissie en het EP snelheid willen maken, maar dat de Raad ten gevolge van onderlinge verdeeldheid minder haast betracht. Dientengevolge is met betrekking tot het tijdpad besloten dat de volgende bijeenkomst van de technische werkgroep pas in september plaatsvindt. Tijdens de bijeenkomst van de technische werkgroep stemden de Raad en het EP in met het voorstel van de

Commissie om te beginnen met een beschrijving van de ‘State of play’ (fase 1) en een kritische analyse daarvan (fase 2). Niet eerder dan eind 2009 wordt gekeken naar eventuele aanpassingen of oplossingen (fase 3 en 4).

De Staatssecretaris voor Europese Zaken,

Frans Timmermans