Kamerbrief inzake IOB-evaluatie rapport 'Sectorsteun in Milieu en Water'

Gaarne bied ik u hierbij aan het IOB evaluatie rapport “Sectorsteun in Milieu en Water, een evaluatie van de toepassing van de Sectorale Benadering in de bilaterale hulp in milieu en water.” De bevindingen beslaan de periode 2000-2007.

Het rapport is opgesteld door de Inspectie Ontwikkelingssamenwerking en Beleidsevaluatie (IOB) van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het bevat de weerslag van dertien deelstudies van landen waar de Nederlandse gedelegeerde bilaterale hulp zich specifiek richtte op de milieu- en watersector. Hiertoe is onderzoek gedaan in zes van de veertien landen waar Nederland de milieusector ondersteunt, te weten Colombia, Ghana, Kaapverdië, Pakistan, Senegal en Vietnam. Voorts is de situatie onderzocht in de zeven landen waar de watersector wordt ondersteund, namelijk Jemen, Indonesië, Bangladesh, Vietnam, Egypte, Mozambique en Benin. Dit rapport wordt vergezeld van mijn beleidsreactie op de bevindingen van de IOB.

Tevens bied ik u het IOB-rapport “Impact Evaluation: Support to Rural Water Supply and Sanitation in Dhamar and Hodeidah Governorates, Republic of Yemen” aan. Dit rapport maakt deel uit van een serie impactstudies in de water- en sanitatiesector waarvan de eerste studie, die betrekking had op het programma in Shinyanga, Tanzania, in oktober 2007 aan de Tweede Kamer is aangeboden.

Deze tweede studie, die betrekking heeft op door Nederland ondersteunde programma’s voor de rurale water- en sanitaire voorzieningen in de regio’s Dhamar en Hodeidah in Jemen, is in samenwerking met het Ministerie van Water en Milieu van Jemen, de regionale autoriteiten en de Nederlandse ambassade in Sana’a tot stand gekomen.

Bijgaand ontvangt u tevens mijn beleidsreactie op de bevindingen.

De Minister voor Ontwikkelingssamenwerking

Bert Koenders