Kamerbrief inzake jaarverslag 2008 Homogene Groep Internationale Samenwerking

Hierbij bieden wij het jaarverslag aan van de Homogene Groep Internationale Samenwerking (HGIS).

Dit jaarverslag gaat in op activiteiten die in 2008 zijn uitgevoerd met inzet van HGIS-middelen. De typische HGIS-onderwerpen, zoals de Matra-programma’s, crisisbeheersingsoperaties, Joint Implementation en Partners voor Water, worden uitgelicht in tekstboxen.

Voor het overige geeft het verslag alleen inzicht in de grote lijnen. Voor gedetailleerde informatie wordt verwezen naar de verschillende departementale jaarverslagen. Zo blijft het HGIS-jaarverslag politiek, kort en leesbaar. Bovendien komt het op deze wijze met minder verantwoordingslast tot stand.

Het HGIS-jaarverslag volgt de indeling van de begroting van Buitenlandse zaken en is aldus gebaseerd op <<Samen werken, samen leven="">>. De tien kabinetsdoelstellingen op het gebied van buitenlandbeleid worden gevolgd in de tekstuele toelichtingen.

De tabellen in de bijlagen geven inzicht in de financiële informatie. Hierin worden alle HGIS-uitgaven en -ontvangsten (en dwarsdoorsneden daarvan) gepresenteerd. Het HGIS-jaarverslag is daarmee het enige document dat een breed overzicht biedt van de uitgaven voor Internationale Samenwerking.

De Minister van Buitenlandse Zaken, De Minister voor Ontwikkelingssamenwerking,

Drs. M.J.M. Verhagen Drs. A.G. Koenders