Kamerbrief inzake non-registratie van Belarusian Christian Democrats

Naar aanleiding van vragen van het kamerlid Wiegman tijdens het AO Betrekkingen EU met de Oostelijke buurlanden van 2 april jl. over de problemen rond registratie van de Wit-Russische politieke partij Belarusian Christian Democrats (BCD) en van de NGO “Nasja Vjasna” kan ik als volgt berichten.

Ik heb deze kwestie bilateraal onder de aandacht laten brengen van de Wit-Russische ambassadeur in Den Haag. Tijdens een bezoek van de Nederlandse ambassadeur te Warschau aan Minsk (waar hij mede-accreditatie heeft) is de kwestie vervolgens nogmaals opgebracht. Ten slotte heeft Nederland deze zaak in de EU aangekaart. De Tsjechische minister van Buitenlandse Zaken Karel Schwarzenberg heeft vervolgens de kwestie ter sprake gebracht tijdens zijn werkbezoek aan Minsk op 16 en 17 april jl., waarbij ook de weigering van registratie van verschillende groepen aan de orde werd gesteld, waaronder van de politieke partij Belarusian Christian Democrats en van de non-gouvernementele organisatie “Nasja Vjasna”. De Wit-Russische minister van Buitenlandse Zaken Martynov reageerde aanvankelijk onverbindend. Op vrijdag 17 april heeft het Wit-Russische ministerie van Justitie echter aangekondigd het besluit over de registratie van de BCD uit te stellen en de aanvraag hiervoor opnieuw te zullen bekijken.

Vanzelfsprekend blijf ik deze kwestie volgen en zal ik mij blijven inzetten voor de vrijheid van vereniging van politieke partijen en non-gouvernementele organisaties in Wit-Rusland.

Ik wil hierbij benadrukken dat de intensivering van de relatie EU Wit-Rusland, ook in het kader van het Oostelijk Partnerschap, in belangrijke mate mede zal blijven afhangen van de vorderingen die dat land bereikt op het gebied van mensenrechten en politieke vrijheden.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen