Kamerbrief inzake uitkomstendocument International Girl Child Conference

Gaarne bieden wij u het uitkomstendocument van de International Girl Child Conference aan. De conferentie vond dit voorjaar, op 9 en 10 maart, plaats in het Kurhaus te Scheveningen.

De organisatie van een internationale conferentie over geweld tegen meisjes was één van de doelstellingen uit de Mensenrechtenstrategie. De noodzaak van een actieve aanpak van geweld tegen kinderen, en meisjes in het bijzonder, wordt kabinetsbreed gesteund. Niet voor niets waren ook onze collega’s, minister Rouvoet voor Jeugd en Gezin, minister Hirsch Ballin van Justitie en staatssecretaris Bussemaker van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, aanwezig tijdens de conferentie en actief betrokken bij de organisatie ervan.

De conferentie was een groot succes. In plaats van de verwachte 120, namen ruim 200 deelnemers uit binnen- en buitenland deel aan de conferentie. Onder hen bevonden zich ruim 100 buitenlandse deelnemers uit meer dan 45 landen. Ook een aantal van uw leden heeft de conferentie bezocht.

Bijzonder aan het deelnemersveld was de diversiteit ervan. Er was bijzondere aandacht besteed aan het uitnodigen van personen die op lokaal niveau werken aan het tegengaan van geweld tegen kinderen. Nederlandse NGO’s, die actief bij de voorbereidingen van de conferentie zijn betrokken, werd gevraagd hun internationale netwerk aan te spreken en deelnemers voor te dragen. Ook UNICEF deed een oproep aan alle regiokantoren om deelnemers aan te melden. Zo ontstond een interessant deelnemersveld met vertegenwoordigers van overheden, NGO’s, academici en regionale en internationale organisaties waarvan sommigen voor de eerste keer de mogelijkheid hadden een conferentie te bezoeken en ervaringen en kennis uit te wisselen.

Twee dagen lang werd gesproken over de aanpak van geweld tegen meisjes in de huiselijke sfeer (the home and family). In intensieve werkgroepen werden succesvolle aanpakken en programma’s op de volgende thema’s besproken: kindermishandeling, opvoedondersteuning, huiselijk geweld, geweld tegen meisjes op het internet, meisjesbesnijdenis, eergerelateerd geweld, vroege en gedwongen huwelijken, en voorkeur voor zonen (son preference).

Een uitgebreide samenvatting van de inhoud van de verschillende werkgroepen, alsmede samenvattingen van de plenaire toespraken, zijn te vinden in het uitkomstendocument. Het uitkomstendocument biedt naast samenvattingen en concrete uitkomsten van de conferentie ook nog een inhoudelijke achtergrondstudie over geweld tegen meisjes.

Voor de totstandkoming van dit document is intensief samengewerkt met het onderzoekscentrum van UNICEF, het Innocenti Research Centre. De eerste vier pagina’s van het uitkomstendocument zijn gewijd aan de The Hague Outcomes, de concrete uitkomsten van de conferentie. Mede op basis van deze uitkomsten heeft de Nederlandse regering er herhaaldelijk bij de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon op aangedrongen de benoeming van een Speciaal Vertegenwoordiger voor Geweld tegen Kinderen niet langer uit te stellen. Wij zijn zeer verheugd met de benoeming van Marta Santos Pais tot Speciaal Vertegenwoordiger.

Een andere uitkomst van de conferentie was de oproep aan de Nederlandse regering om geweld tegen meisjes internationaal op ministerieel niveau onder de aandacht te brengen. Ook deze aanbeveling hebben wij ter harte genomen. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de voorbereidingen van een Side Event over geweld tegen meisjes, op 25 september a.s., tijdens de ministeriële week van de VN. Nederland zal deze ministeriële bijeenkomst gezamenlijk met de Verenigde Staten en Brazilië organiseren. Het vinden van actieve internationale partners is een belangrijke stap om dit onderwerp internationaal steviger te agenderen.

Ook deelnemers zijn met de aanbevelingen van de conferentie aan de slag gegaan. De resultaten daarvan zullen wij later dit jaar, tijdens de viering van het twintigjarig bestaan van het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind op 20 november bekendmaken.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

De Minister voor Ontwikkelingssamenwerking

Drs. A.G. Koenders