Kamerbrief inzake uitnodiging Transitional Justice Conferentie

Op 16 en 17 september a.s. zal in Den Haag een internationale conferentie plaatsvinden over transitional justice. De conferentie wordt georganiseerd door het ministerie van Buitenlandse Zaken in samenwerking met het International Center for Transitional Justice (ICTJ). Zoals toegezegd tijdens het Algemeen Overleg Mensenrechten op 16 juni 2009, nodigen wij u met veel genoegen uit bij deze conferentie aanwezig te zijn.

Het thema van de conferentie is het tegengaan van straffeloosheid in situaties van vredesopbouw, een belangrijk onderwerp waaraan zowel in de Mensenrechtenstrategie als in de Fragiele Statenstrategie aandacht wordt besteed. Het principe van rechtvaardigheid is een onmisbare pijler in vredesopbouw, maar tijdens postconflict wederopbouw staan overheden vaak voor de moeilijke taak van enerzijds het aanpakken, vervolgen en berechten van mensenrechtenschenders en anderzijds het starten met de duurzame wederopbouw van de samenleving. Hoewel de internationale gemeenschap een ondersteundende rol kan spelen is het aan de betrokken staat hiervoor een goede benadering te vinden, hetgeen nimmer eenvoudig is.

Tijdens de conferentie zullen ervaringen, kennis en best practices uitgewisseld worden over de verschillende aspecten van transitional justice in vredesopbouw context. Er zal speciale aandacht worden gegeven aan zowel de rechten van slachtoffers als aan die van de daders.

Om dit doel te bereiken worden wereldwijd 150 personen uitgenodigd. Dit betreft vertegenwoordigers van overheden, internationale organisaties, NGO’s, experts en academici.

Indien u geinteresseerd bent in deelname aan deze internationale conferentie, wordt u verzocht een mail te sturen naar Elena.Saputo@minbuza.nl. De uiterste datum voor registratie voor de conferentie is 26 augustus a.s. Bijgevoegd vindt u het voorlopige programma voor de conferentie.

Ik hoop u op 16 en 17 september a.s. te mogen begroeten.

De Minister van Buitenlandse Zaken, De Minister voor Ontwikkelingssamenwerking,

Drs. M.J.M. Verhagen Drs. A.G. Koenders