Kamerbrief inzake verzoek om informatie financieringsaanvraag ICCO/Kerk in Aktie en IntEnt

Graag bied ik u hierbij, mede namens de Staatssecretaris van Justitie, de reactie aan op het verzoek van het lid Ferrier (CDA) zoals gedaan in het AO Migratie en Ontwikkeling van 12 februari 2009. Het lid Ferrier verzocht om geïnformeerd te blijven over de voortgang van de financieringsverzoeken van ICCO (en Kerk in Aktie) en Stichting IntEnt op het gebied van Terugkeer en Herintegratie.

De aanvraag van ICCO is zorgvuldig beoordeeld binnen de kaders van de beleidsnotitie Internationale Migratie en Ontwikkeling. De Staatssecretaris en ikzelf hebben besloten niet tot financiering van dit voorstel over te gaan. De activiteiten ten behoeve van de voorgestelde doelgroep (illegale vreemdelingen) kunnen volgens internationale afspraken niet worden gefinancierd uit de middelen voor het Migratie- en Ontwikkelingsprogramma, die vallen onder de ODA-criteria. Daarnaast achten wij het onwenselijk om alsnog middelen beschikbaar te stellen aan personen, die zowel voorafgaand aan plaatsing in detentie als tijdens het verblijf in detentie, ondanks de bestaande mogelijkheden, ervoor hebben gekozen niet mee te werken aan terugkeer naar het land van herkomst. Tot slot achten wij de kosten voor het project te hoog ten opzichte van het te verwachten resultaat. ICCO is overeenkomstig geïnformeerd.

Met IntEnt wordt thans nog overlegd over een subsidieverzoek in het kader van terugkeer en herintegratie. Over de uitkomsten hiervan wordt u nader geïnformeerd.

De Minister voor Ontwikkelingssamenwerking,

Bert Koenders

Pagina 1 van 1