Kamerbrief inzake verzoek rapport Goldstone en inzet Mensenrechtenraad

Graag bied ik u, in reactie op het verzoek van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken van 17 september 2009 met kenmerk 2009Z16689/2009D43958 inzake rapport Goldstone en inzet Mensenrechtenraad, het volgende.

Het 575 pagina’s tellende rapport wordt momenteel zorgvuldig door de Nederlandse regering bestudeerd, zoals dat ook door regeringen van andere landen wordt gedaan. Een overhaast oordeel over de bevindingen van het rapport zou het extensieve werk van de Commissie-Goldstone geen recht doen. Ik kan derhalve niet aan uw verzoek tegemoetkomen u reeds op 21 september een appreciatie van het rapport te doen toekomen, alsmede de inzet van de regering bij de bespreking in de Mensenrechtenraad.

Daarbij komt dat de minister-president, de minister voor Ontwikkelingssamenwerking en ikzelf de komende week in New York, in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, een groot aantal regeringsleiders en ministers zullen spreken. Wij zullen indrukken die wij bij deze gesprekken over het Goldstone-rapport opdoen meenemen in de door u verzochte brief, die u spoedigst na onze terugkomst uit New York zult ontvangen.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen