Kamerbrief over de 64e zitting van de Algemene Vergadering van de Verenigde Natie

Op 15 september zal in New York de 64e Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (AVVN) worden geopend. De herfstzitting van de 64e AVVN duurt tot de kerst.

Ook dit jaar worden leden van de Eerste en Tweede Kamer, alsook vertegenwoordigers van werkgevers- en werknemersorganisaties, de Nationale Vrouwenraad en de Nationale Jeugdraad in de gelegenheid gesteld om zitting te nemen in de Nederlandse delegatie naar de AVVN.

Voorgesteld wordt om dit jaar het programma voor betreffende leden van beide Kamers te verdiepen en te intensiveren. Het voornemen is dit jaar twee maal een bezoekprogramma van een week aan te bieden. In het intensieve inhoudelijke programma kunnen vele aspecten van de Verenigde Naties aan bod komen. Bijeenkomsten met hooggeplaatste VN-functionarissen, het bijwonen van VN-vergaderingen, alsook briefings door medewerkers van de Permanente Vertegenwoordiging zullen onder andere deel uitmaken van het programma. Bij de voorbereiding van het programma zal flexibel worden omgegaan met wensen en interesses van individuele delegatieleden, voor zover deze VN-gerelateerd zijn en tijdig gecommuniceerd.

Beoogd wordt om het bezoekprogramma plaats te laten vinden in de week van 19 oktober respectievelijk de week van 2 november. Het bezoekprogramma begint met de algemene stafvergadering van de Permanente Vertegenwoordiging op maandagochtend en wordt vrijdagnamiddag op informele wijze afgesloten. Voorafgaand aan het bezoek zullen de delegaties een inhoudelijke briefing ontvangen ter voorbereiding op hun bezoek.

Om het bezoekprogramma voldoende diepgang te geven, en de individuele wensen van delegatieleden zo optimaal mogelijk te kunnen bedienen, is het noodzakelijk het aantal deelnemers beperkt te houden. Drie leden van de Tweede Kamer en één lid van de Eerste Kamer kunnen deelnemen aan ieder bezoekprogramma. Deelnemende Kamerleden worden verzocht gezamenlijk in New York aan te komen op de zondag voorafgaand aan de week van het bezoek.

Per delegatielid vergoedt mijn departement een retour-businessclass vliegticket Amsterdam-New York en de hotelaccomodatie gedurende het bezoekprogramma. Bovendien ontvangen deelnemende Kamerleden een dagtoelage. Overige kosten, inclusief extra vliegtickets en/of de hotelkosten verbonden aan een langer verblijf dan voorzien in het bezoekprogramma, worden niet vergoed.

Gezien het belang van een goede voorbereiding van het programma voor de Kamerleden die aan de programma’s zullen deelnemen, nodig ik u uit mij vóór 5 juli te berichten welke drie leden van uw Kamer deel zullen uitmaken van de AVVN-delegatie in de eerste week, en welke drie leden van uw Kamer deelnemen aan de tweede week.

In een later stadium zullen de deelnemende Kamerleden rechtstreeks van aanvullende praktische en inhoudelijke informatie worden voorzien.

In een separate brief nodig ik de Voorzitter van de Eerste Kamer uit twee leden af te vaardigen, één voor iedere week.

De Minister van Buitenlandse Zaken,
Drs. M.J.M. Verhagen