Kamerbrief over de Amerikaanse detentiefaciliteit in Bagram

In reactie op het verzoek van de Vaste Kamercommissie Buitenlandse Zaken van 25 juni 2009, kan ik bevestigen dat ik kennis heb genomen van de documentaire over de Amerikaanse detentiefaciliteit in Bagram, die de BBC op 24 juni 2009 uitzond.

Ik zal niet op de precieze inhoud van documentaire ingaan, aangezien ik niet in staat ben te verifiëren of de uitspraken die geïnterviewden daarin doen, berusten op de waarheid. Evenmin is het mogelijk na te gaan wanneer precies de vermeende misstanden plaatsgevonden zouden hebben.

Echter, de zorg die leeft bij leden van de Vaste Kamercommissie over de status van de detentiefaciliteit in Bagram en zoals die ook tot uiting kwam in de motie Peters van 27 mei jl., deel ik. De Nederlandse regering is van mening dat detentiefaciliteiten in overeenstemming dienen te zijn met het internationale recht en dat de rechten van gedetineerden moeten worden gewaarborgd.

De evaluatie door de Amerikaanse regering van het door de VS toegepaste detentieregime in het kader van gewapende conflicten en antiterrorismeoperaties is op dit moment nog niet afgerond. In mijn schriftelijke reactie op de motie Peters (Tweede Kamer, vergaderjaar 2008-2009, 27 925, nr. 340 van 29 mei 2009), heb ik toezegd dat ik de Amerikaanse autoriteiten zal verzoeken duidelijkheid te verschaffen over de toekomst van de detentiefaciliteit in Bagram. In reactie hierop hebben de Amerikaanse autoriteiten aangegeven dat een eerste rapport naar aanleiding van de evaluatie op 21 juli a.s. afgerond zal worden. Ik heb aangegeven dat Nederland met belangstelling uitziet naar de uitkomsten van de evaluatie en van mening is dat duidelijkheid over de status en de toekomst van de detentiefaciliteit in Bagram op korte termijn wenselijk is.

De Minister van Buitenlandse Zaken,
Drs. M.J.M. Verhagen