Koenders reikt eerste MDG-award uit

Gelegenheid: Festival Mundial

[gesproken woord telt]

Hallo Tilburg!

Is je droom waar te maken? Die tekst prijkte op de cover van het tijdschrift IS van deze maand? Een fotoreportage in dit blad leverde portretten op van Zuid-Afrikanen die hun droom verwoordden, een initiatief van de Zuid-Afrikaanse kunstenaar Tamlyn Young en de Litouwse vormgeefster Indre Klimaite. Velen dromen van huizen, van carrière maken, van gouden bergen. Maar als je de reportage in IS bekijkt, is dat niet het enige dat er toe doet in het leven.

Zoals jullie weten, heeft de internationale gemeenschap acht millenium ontwikkelingsdoelen gesteld die per 2015 moeten leiden tot halvering van de wereldwijde armoede en honger, tot onderwijs, vrouwenrechten, schoon drinkwater, minder kinder- en moedersterfte en een stop op de verdere verspreiding van ziekten als malaria en aids.

We werken daar hard aan met elkaar. Dat zie ik ook bij Mundial, die deze doelen wil bereiken met de kracht van cultuur. Met de kracht van de ontmoeting. Ik ben daar blij mee, want cultuur is voor mij een basisbehoefte. Cultuur kan zowel als middel dienen, als doel van ontwikkeling zijn en helpt daarom bij de realisatie van de MDG’s. De slogan van dit festival “Music beats Poverty” vind ik goed gekozen.

Door hier vandaag te zijn, laten jullie zien dat jullie over grenzen heen durven kijken. Dat jullie nieuwsgierig zijn in anderen, in andere culturen. Dat jullie trots zijn om meer te kennen dan alleen de cultuur achter onze eigen dijken. Met deze interesse begint internationale samenwerking. Het idee dat de wereld groter is dan onze eigen kring, en dat we daar ook een verantwoordelijkheid voor hebben.

De artiesten die hier optreden, uit alle landen, staan daar ook voor. Artiesten die door hun muziek iets willen betekenen voor de wereld, die iets willen overdragen via hun muziek. En die op hun eigen manier bijdragen aan het bereiken van de Doelen: door bewustwording of soms door concrete actie.

Om dit te stimuleren heeft Mundial, samen met de Finse organisatie Events for Life het initiatief opgevat om tot een Europese MDG-award te komen, een prijs voor artiesten die zich inzetten voor de MDG-campagne van de VN. De Keniaanse kunstenaar Wanjohi Nyamu heeft de opdracht gekregen voor dit jaar de award te ontwerpen en dit prachtige beeldje, met de naam “Food for all people in 2015” is daarvan het resultaat.

Deze award wil ik graag uitreiken aan een Nederlandse groep. En dat wil ik samen doen met een vrouw die ik hier aan jullie voor wil stellen: Stella Ronner. Zij is de kersvers benoemde Nederlandse ambassadeur voor de Millennium Ontwikkelingsdoelen. Zij zal samen met mij werk maken van de belofte dat wij alles op alles zetten om de MDG’s te bereiken. We zullen naar de Verenigde Naties gaan, naar andere landen, ontwikkelingslanden en rijke landen, om te pleiten voor de Millennium Doelen. Om de boel aan te jagen. En dat is nodig. Elke dag sterven 26.000 kinderen van de honger. De aids-epidemie verspreidt zich nog steeds en ook al stijgt de welvaart wereldwijd, de stijgende voedselprijzen kunnen dat weer teniet doen.

En dan nu naar de kern. Het is mij een grote eer dit jaar voor de eerste keer de MDG-award uit te reiken aan een zeer gerenommeerde artiestengroep in Nederland, die zich –door middel van muziek- inzet voor het voeren van campagne tegen wereldwijde armoede. Zij hebben in heel wat OS-landen (Kenia, Bhutan, Cuba bijvoorbeeld) met lokale artiesten samengewerkt, aandacht vragend in hun muziek voor armoedevraagstukken of schoon drinkwater. Zij kennen zelf de kracht van cultuur. En zingen vaak over de kracht van het water. Eerder dit jaar mocht ik al de eerste DVD van hun film in ontvangst nemen. Een muzikaal feest. Daar zei ik al: Ik was en ben een fan van deze band: voor mij zijn zij een toonbeeld van hoe een Oer-Hollandse band, bij wijze van spreken geboren met de vingers in de dijk, de wereld intrekt. Hansje Brinker on Tour. En die zichtbaar maakt hoe je op een optimistische manier over de wereldzeeën kan trekken zonder de Zeeuwse kust te vergeten. Ik zal jullie niet langer in spanning houden: de MDG-award 2008 is toegekend aan…. BLØF!