Mensenrechtenambassadeur bezoekt CNV Internationaal

Gelegenheid:

Begin juli bracht Arjan Hamburger voor het eerst een bezoek aan CNV Internationaal. Sinds september 2007 bekleedt hij de functie van mensenrechtenambassadeur. Daarvoor is hij enkele jaren plaatsvervangend permanent vertegenwoordiger bij de VN in New York geweest.

Tijdens het kennismakingsbezoek aan CNV Internationaal vertelde Hamburger wat zijn taak is als mensenrechtenambassadeur bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. De functie is bedoeld om een herkenbaar, zichtbaar en eigen profiel te geven aan het thema mensenrechten. Als mensenrechtenambassadeur zet hij zich in, om het mensenrechtencomponent in het buitenlands beleid te versterken. Hamburger voert gesprekken met regeringen, maatschappelijke organisaties, en mensenrechtenverdedigers wereldwijd om op die manier in kaart te brengen wat er in de landen speelt en om daarover een dialoog aan te gaan. “Maar ook in Nederland onderhoud ik nauwe contacten met bijvoorbeeld ngo’s, universiteiten en het bedrijfsleven om de aandacht voor mensenrechten warm te houden. Daarnaast probeer ik te bevorderen dat de mensenrechten als thema ook bij andere ministeries op de kaart staan.”

Zestig jaar Mensenrechtenverdrag

Het bezoek van de mensenrechtenambassadeur vindt plaats aan de vooravond van de wereldwijde viering van het zestig jarig bestaan van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, op 10 december. Arjan Hamburger vindt dat vakbonden een belangrijke rol kunnen spelen bij de naleving en het promoten van de mensenrechten. Zij komen immers op voor een wezenlijk onderdeel van de mensenrechten: het recht op fatsoenlijk werk en fatsoenlijke arbeidsomstandigheden, maar ook het recht om je als werknemer te organiseren. In veel landen worden die rechten nogal eens met voeten getreden. CNV Internationaal werkt al veertig jaar aan de verbetering van werknemers wereldwijd. Op dit moment werkt CNV Internationaal samen met vakbondspartners in 27 landen in Latijns-Amerika, Afrika, Azië en Centraal- en Oost-Europa.

“De problematiek rond kinderarbeid heeft onze volle aandacht,” vertelt Hamburger. “Minister Verhagen van Buitenlandse Zaken maakt zich hard om de ergste vormen van kinderarbeid aan te pakken, ook al is er weerstand bij sommige landen.”

Een ander thema dat hoog op de agenda staat is ‘veiligheid en mensenrechten’ . “Daarbij gaat het vooral om het ge- en misbruiken van terrorismebestrijding. Het kan niet zo zijn dat een land onder het mom van terrorismebestrijding minderheidsgroepen vervolgt.”

Mensenrechtenstrategie

Al bij diens aantreden heeft minister Verhagen aangegeven dat hij mensenrechten als belangrijk thema beschouwt. Hij legde zijn beleidsstrategie vast in de notitie ‘Naar een menswaardig bestaan’. Arjan Hamburger: “Daarin tonen we niet alleen aan waarom het vanuit een solidariteitsgedachte goed is om de mensenrechten hoog op de agenda te zetten. We laten ook zien dat betere mensenrechtenrechten wereldwijd effect hebben op ons eigen land. Landen die mensenrechten respecteren zijn stabieler. Daardoor is het voor Nederland aantrekkelijker om met die landen bijvoorbeeld economische samenwerkingsverbanden aan te gaan.”

Mensenrechtenverdedigers

Aan het eind van het jaar zal ook voor het eerst een mensenrechtenprijs worden uitgereikt door de Nederlandse regering aan iemand die zich hard heeft gemaakt voor de mensenrechten. “Het gaat om mensen die in de luwte van de aandacht zich keihard inzetten voor de mensenrechten. Dus níet per se diegenen die al enige bekendheid genieten. Wij vinden het belangrijk om juist de stille krachten die morele steun te geven. De ervaring leert ook dat iemand die gelauwerd is, vaak minder aangepakt wordt door haar of zijn regime om het werk uit te voeren.”