Opening Verhagen fototentoonstelling "Opgroeien zonder Kinderarbeid"

Gelegenheid: fototentoonstelling "Opgroeien zonder Kinderarbeid"

Hallo jongens en meisjes,

Ik ben heel blij dat jullie hier vanmiddag zijn, en nog wel op jullie vrije woensdagmiddag. Jullie hebben je schooldag er al weer opzitten, en jullie hadden vanmiddag vast leuke plannen gemaakt: sporten, bij een vriendje of vriendinnetje spelen, misschien een beetje tv kijken of computeren, wie weet winkelen…een nieuw spijkerbroek kopen, of een paar hippe gympen. Maar in plaats daarvan zijn jullie hier, en dat vind ik geweldig.

Op de foto’s van Peter kunnen jullie zometeen zien dat veel kinderen niet zo ’n leven hebben als jullie. Dat wisten jullie natuurlijk al, maar als je er gezichten bij ziet, wordt het toch altijd net iets “echter”. Voor de kinderen op de foto’s is er geen school, en ook geen vrije woensdagmiddag. Sporten betekent voor hen misschien wel: zware stenen sjouwen, of uithakken. Van tv of een computer kunnen deze kinderen alleen maar dromen, en nieuwe spijkerbroeken of sportschoenen kopen doen ze ook niet: in plaats daarvan maken zij kleding, in kleine en benauwde naaiateliers.

Dat is oneerlijk.

Ieder kind op de wereld zou naar school moeten kunnen gaan. Ieder kind zou moeten kunnen spelen. Zo staat het ook in het Kinderrechtenverdrag, dat door echt bijna alle leiders in de wereld is ondertekend. Zo is het afgesproken.

Maar toch gebeurt het niet. In de hele wereld zijn meer dan tweehonderd miljoen kinderen die werken. Tweehonderd miljoen. Dat is wel twaalf keer zoveel als alle mensen die in Nederland wonen. Dat is bijna niet voor te stellen, maar het is echt zo. Deze kinderen hebben niks te vertellen over hun eigen leven, en daar wordt grof misbruik van gemaakt. Sommige kinderen moeten al heel jong zwaar en vies werk doen, en daar krijgen ze heel weinig, of zelfs helemaal niks, voor betaald. Niks zakgeld, niks gameboy. Dat is pure uitbuiting, eigenlijk echte slavenarbeid.

Natuurlijk wil ik hier iets aan doen. Niemand wil dat zo’n situatie blijft bestaan. Als jullie een nieuw T-shirt kopen, wil je niet dat een ander kind daarvoor heeft moeten lijden. Dat weet ik zeker.

Maar hoe kunnen we kinderarbeid stoppen? Ik denk dat we een heel eind kunnen komen als we allemaal samen iets doen. Iedereen heeft verantwoordelijkheid. Bedrijven kunnen helpen, door heel goed te controleren of de bedrijven in andere landen waar zij mee samenwerken, gebruik maken van kinderarbeid. Als dat zo is, moeten die bedrijven zeggen: als dat niet verbetert, werk ik niet meer met jou! Sommige Nederlandse bedrijven doen dat al, en dat vind ik heel goed.

Mensen in Nederland, of Europa, die spullen kopen zouden moeten kunnen zien of die spullen zijn gemaakt zonder kinderarbeid. Dat kan door er een etiket op te plakken, een beetje zoals met de Max Havelaar koffie en bananen, of zoals het dolfijnenlabel op de blikjes tonijn. Als je die spullen koopt, weet je dat het goed zit.

En de overheid kan natuurlijk ook heel veel doen. Wij kunnen bijvoorbeeld proberen om spullen die door kinderen zijn gemaakt, weg te houden uit onze winkels. We kunnen andere landen vertellen dat ze beter voor hun kinderen moeten zorgen. En we kunnen kijken hoe we de kinderen in die landen kunnen helpen, zodat ze naar school kunnen gaan en een betere toekomst kunnen krijgen. Voor mij is dit heel belangrijk en ik werk hier dan ook hard aan.

Jongens en meisjes,

Morgen is het de internationale dag tegen kinderarbeid. Dat is een goed moment om nog eens te bedenken dat veel kinderen in de wereld het niet goed hebben, en dat we dat moeten veranderen. Ik hoop dat heel veel mensen naar de foto’s van Peter komen kijken hier in de Grote Kerk. Het helpt als veel mensen begrijpen hoe erg het is voor die kinderen daar – dan willen ze er vast ook iets aan doen. Net als jullie, net als ik. [Over een paar weken, op 23 juni, praat ik hier in de Grote Kerk verder met mensen die veel verstand hebben van kinderarbeid, om te kijken hoe we dit probleem het best kunnen aanpakken.]

Willen jullie nu samen met mij de tentoonstelling openen? Mag ik vier kinderen vragen naar voren te komen, om de eerste foto te onthullen?

- openingshandeling -

Ik hoop dat jullie het willen doorvertellen. We gaan nu samen naar de foto’s kijken, en later gaan we ook nog een computerspel spelen tegen kinderarbeid. Dan kunnen jullie toch nog even computeren op jullie vrije woensdagmiddag. Alvast heel erg bedankt dat jullie gekomen zijn!