Succesvol School Ex Programma krijgt vervolg

Ook dit jaar worden de toekomstplannen van afstuderende mbo'ers weer in kaart gebracht: doorstuderen of werken?

Daarmee wordt een vervolg gegeven aan het School Ex Programma, dat in 2009 succesvol is gebleken in de strijd tegen jeugdwerkloosheid. Dit heeft staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) vandaag bekend gemaakt aan de Tweede Kamer. "Dit jaar blijven de ontwikkelingen rond de jeugdwerkloosheid nog steeds onzeker. Daarom gaan we deze jongeren ook het komend jaar ondersteunen, zodat zij uiteindelijk sterker op de arbeidsmarkt komen te staan", stelt Van Bijsterveldt.

Het gaat om jongeren tot 27 jaar die na het behalen van hun mbo-diploma voor de keuze staan verder te leren of te gaan werken. Via een enquête laten de jongeren weten wat hun plannen voor komend jaar zijn. Vervolgens geven mbo-instellingen een gericht opleidingsadvies aan de jongeren die nog twijfelen over hun toekomstambities. De bedoeling is dat in volgend schooljaar (2010/2011) wederom 10.000 mbo'ers extra worden verleid om langer in de schoolbanken te blijven ter vergroting van hun arbeidsmarktperspectief. Mbo'ers die er voor kiezen om te gaan werken maar nog geen zicht hebben op een baan, krijgen begeleiding van de werkpleinen van het UWV.

Van Bijsterveldt is in 2009 samen met de mbo-instellingen het School Ex Programma gestart. Ruim 77 duizend mbo-studenten hebben de enquête ingevuld, wat neer komt op ruim tweederde van alle examenkandidaten. Circa 40% van hen heeft een persoonlijk gesprek gevoerd over de toekomstplannen. Uit voorlopige gegevens blijkt dat het aantal inschrijvingen van 18 tot 27-jarigen in het mbo dit schooljaar 2009-2010 met ca. 12.000 is gestegen ten opzichte van vorig schooljaar. Daarmee is de doelstelling ruim behaald.

Van de 16.000 examenkandidaten die vorig jaar twijfelden tussen verder doorleren óf werken was de helft bereid om samen met het UWV te zoeken naar een geschikte baan. Overigens verwacht Van Bijsterveldt dat dit jaar nog meer kandidaten kiezen voor een vervolgopleiding: "Vorig jaar is de eerste ervaring opgedaan. Bovendien beginnen we nu eerder in het jaar met School Ex waardoor de mbo's eerder in gesprek kunnen gaan met hun examenkandidaten".

Het School Ex programma is onderdeel van het Actieplan Jeugdwerkloosheid dat uitgevoerd wordt onder de verantwoordelijkheid van de staatssecretaris van SZW, de ministers voor Jeugd en Gezin en voor Wonen, Wijken en Integratie en staatssecretaris van Bijsterveldt.