Toespraak bij viering van het Chinees Nieuwjaar

Korte toespraak van Maxime Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken, bij de viering van het Chinees Nieuwjaar zaterdag 9 februari 2008, Atrium, Stadhuis Den Haag

Gelegenheid: viering van het Chinees Nieuwjaar

Excellenties, dames en heren,

Vanaf deze plek wil ik u allen een heel gelukkig en voorspoedig Nieuwjaar toewensen – het jaar 4705 in de Chinese telling. Ik hoop dat dit jaar u veel goeds zal brengen, in alle opzichten!

Het is het Jaar van de Rat, het eerste teken uit de Chinese dierenriem. Ik heb me laten vertellen dat de Rat voor voorspoed, geluk en welvaart staat en ambitie en ondernemingszin uitstraalt. Mensen die onder dit teken geboren zijn, zouden bovendien charmant, gepassioneerd, charismatisch, praktisch en hardwerkend zijn.

Dat zijn veelbelovende eigenschappen. Zeker voor China, dat vorig jaar een economische recordgroei van 11,4% behaalde en waar dit jaar de Olympische Spelen plaatsvinden.

China slaat zijn vleugels uit. Iedereen is inmiddels gewend geraakt aan het label Made in China. Invented in China is in opkomst, en over een aantal jaar zal ook Financed by China heel gewoon zijn geworden - wanneer Chinees kapitaal dezelfde rol gaat spelen als Chinese fabrieken.

De Chinese cultuur reikt verder dan de Chinese landsgrenzen. Vorige week nog mocht ik de opening verrichten van Go China!, een omvangrijke overzichtstentoonstelling van meer dan vier millennia Chinese kunst in het Groninger Museum en het Drents Museum in Assen. Zulke projecten weerspiegelen de enorme belangstelling die in Nederland bestaat voor China. En ze bieden volop mogelijkheden om de banden tussen Nederlanders en Chinezen verder te versterken.

De Chinese gemeenschap is één van de oudste migrantengemeenschappen in Nederland. Rotterdam heeft de grootste Chinese gemeenschap, maar ook hier in Den Haag drukken duizenden inwoners van Chinese afkomst hun stempel op de stad. Dat merk je als je rondloopt in ons eigen Chinatown, waar behalve Chineestalige straatnaambordjes binnenkort ook twee Chinese poorten zullen verrijzen, die geluk brengen als je eronderdoor loopt. Ik hoop dat velen door deze poorten de weg naar Chinatown zullen weten te vinden.

Degenen die nu in Chinatown staan te luisteren zou ik van harte willen zeggen: Kong Hee Fat Choi, oftewel: een gelukkig Nieuwjaar! Ik wens iedereen vandaag een mooi feest toe.

Dank u wel.