Van der Hoeven verhoogt garantiepercentage MKB

In navolging van de regeling voor startende ondernemingen kunnen binnenkort ook bestaande MKB bedrijven aanspraak maken op een 80% borgstelling door de overheid op hun krediet bij bank of financiële instelling. Dit garantiepercentage geldt voor kredietbedragen tot 250.000 euro.

Dat heeft minister Van der Hoeven de Tweede Kamer woensdag 10 februari 2010 in een brief laten weten. Voor het meerdere boven 250.000 euro blijft het percentage liggen op 50 procent van een maximaal kredietbedrag van 3 miljoen euro.

Aanleiding voor het besluit van de minister zijn diverse signalen, recent nog bevestigd in de laatste MKB Monitor van onderzoeksinstituut EIM. Daaruit blijkt dat kleinere leningen relatief vaker afgewezen worden. Van der Hoeven: "Uit mijn gesprekken met de banken heb ik bovendien geconstateerd dat ook een aanmerkelijk aantal kleinere, bestaande MKB bedrijven een banklening zouden kunnen krijgen als het percentage naar 80% zou worden opgetrokken. Daarom heb ik tot tijdelijke verruiming van deze crisismaatregel besloten. Ik heb goede verwachtingen van het gebruik van deze regeling", aldus de minister.

Er zijn in Nederland 700.000 MKB-bedrijven met maximaal 250 werknemers die goed zijn voor 4 miljoen banen. De borgstellingsregeling is bestemd voor ondernemingen met maximaal 250 werknemers. Verreweg de meeste mkb'ers kunnen er gebruik van maken.