Versterking onderwijsonderzoek

Minister Ronald Plasterk en NWO-voorzitter Jos Engelen hebben vandaag een convenant ondertekend over samenwerking op gebied van onderwijsonderzoek - het wetenschappelijke onderzoek over het onderwijs.

De nieuwe afspraken zijn gericht op versterking van het NWO-onderwijsonderzoek door meer samenhang en afstemming. De nieuwe afspraken stellen de Programmaraad voor het Onderwijsonderzoek beter in staat om de samenhang en afstemming tussen de verschillende NWO-programma's en bijvoorbeeld de activiteiten van de Landelijke Pedagogische Centra te bevorderen.

Versterking betekent ook meer relevantie voor beleid en praktijk. Een jaarlijks overleg met de sectororganisaties van het onderwijs moet bijdragen aan meer praktijkrelevantie van de te onderzoeken vragen.

Eerder al stelde minister Plasterk de commissie Nationaal Plan Toekomst Onderwijswetenschappen in, onder voorzitterschap van Thom de Graaf, die onderzoekt hoe het wetenschappelijk onderwijs en onderzoek op de lange termijn versterkt kan worden. De commissie zal eind 2010 met haar rapport komen.