Video: aanvullende maatregelen tegen overvallen

De taskforce overvallen heeft op 9 februari tijdens haar startbijeenkomst in het stadhuis van Rotterdam aanvullende maatregelen aangekondigd waarmee de overvalcriminaliteit in Nederland wordt teruggedrongen.

Doel is om het aantal overvallen in de periode 2008 – 2010 met twintig procent te verlagen. Voor 2010 betekent dit duizend minder overvallen.

Regering stelt extra geld beschikbaar

Minister Hirsch Ballin (Justitie) en staatssecretaris Heemskerk (EZ) stellen tien miljoen euro extra beschikbaar voor gesubsidieerde beveiligingsmaatregelen in het bedrijfsleven. Ook stellen zij drie miljoen euro beschikbaar voor slachtoffers van overvalcriminaliteit.

Foto: minister Hirsch Ballin spreekt met slachtoffers van overvalcriminaliteit tijdens de startbijeenkomst van de taskforce overvallen.

Minister spreekt met slachtoffers overvalcriminaliteit

Politie: snelle actieteams

De politie gaat onder meer gebruik maken van snelle actieteams om het aantal overvallen terug te dringen. Deze worden ingezet in gebieden waar veel overvallen plaatsvinden. Verder worden helikopters ingezet om overvallers op heterdaad te kunnen pakken. Ook zal er meer gebruik worden gemaakt van innovatieve maatregelen zoals de DNA-spray.

Openbaar ministerie

Het openbaar ministerie gaat vaker gebruik maken van snelrecht en wijst slachtoffers op de mogelijkheden van schadevergoeding. Het OM legt ook sancties op als veroordeelden zich niet houden aan aanvullende voorwaarden die zijn opgelegd. Als de reclassering constateert dat een veroordeelde de voorwaarden overtreedt, vordert het openbaar ministerie direct vervangende hechtenis.

Bedrijfsleven

Het bedrijfsleven zet fors in op het gebruik van elektronisch betaalmogelijkheden. Verder worden preventieve maatregelen in het bedrijfsleven gestimuleerd. Daarbij kan worden gedacht aan kluizen met een tijdslot, het trainen van medewerkers en het aanbrengen van camera's en alarmsystemen.

Gemeenten

Gemeenten spelen een belangrijke rol in het coördineren van alle activiteiten. Via winkelstraatmanagers en toezichthouders komt er extra aandacht voor de aanpak van overvalcriminaliteit.

Taskforce overvallen

De Taskforce overvallen is in oktober 2009 ingesteld door minister Hirsch Ballin. Politie, Justitie, het bedrijfsleven en gemeenten werken in deze taskforce samen om oplossingen te vinden voor de knelpunten in de aanpak van overvalcriminaliteit.