Bussemaker bezoekt winterspelen in Vancouver

Staatssecretaris Bussemaker is van 13 tot en met 18 februari 2010 bij de Olympische Winterspelen in Vancouver. Zij bezoekt daar verschillende sportwedstrijden en steunt de inzet van de Nederlandse sporters. Daarnaast woont zij een aantal bijeenkomsten bij met Nederlandse oorlogsgetroffenen en veteranen.

Op maandag 15 februari brengt de staatssecretaris een bezoek aan het Olympisch Dorp. Daarna neemt zij in het Holland Heineken House deel aan het seminar van Randstad over het initiatief Goud op de Werkvloer over de topsportvriendelijkheid van het Nederlandse bedrijfsleven en de overheid. Zij tekent daartoe een convenant.

Op dinsdag 16 februari ontmoet Bussemaker in de ochtend een aantal Nederlandse veteranen en oorlogsgetroffenen, die na de oorlog naar Canada zijn geëmigreerd en in Vancouver en omgeving woonachtig zijn. Ook brengt zij die dag een bezoek aan het stadhuis van Vancouver om zich te laten informeren over het gemeentelijke daklozenbeleid. Naast het creëren van huisvesting is er aandacht voor gezond leven en bewegen.

Donderdag 18 februari geeft de staatssecretaris een gastles aan Canadese scholieren van de Delta Secondary School in Ladner. Deze gastles over vrijheid, democratie en de bevrijding van Nederland door de Canadezen is een voorbereiding voor de drieëntwintig scholieren die in mei Nederland bezoeken om 65 jaar bevrijding te vieren. Aan het eind van de middag vertrekt staatssecretaris Bussemaker naar Toronto.

Op 19 februari is staatssecretaris Bussemaker aanwezig bij een lotgenotenbijeenkomst met meer dan 400 oorlogsgetroffenen en familieleden die na de oorlog naar de omgeving van Toronto zijn geëmigreerd. Tijdens deze bijeenkomst, waar 65 jaar bevrijding centraal staat, neemt de staatssecretaris het eerste exemplaar van de tweede editie van het boek ‘Honour our past, celebrate the future. War memories of a Dutch Canadian generation’ in ontvangst.