Urban Wrinkle winnaar StedenbouwNU prijs

Landschapsarchitect Jan Maas is met zijn project Urban Wrinkle de winnaar geworden van de StedenbouwNU prijs, een nieuwe prijs voor het beste afstudeerplan in stedenbouw en landschapsarchitectuur. Afgelopen woensdag heeft Henk Ovink, directeur Nationale Ruimtelijke Ordening bij VROM, namens Minister Jacqueline Cramer van Ruimte en Milieu de prijs uitgereikt.

Maas ontving een bokaal en een opdracht van het Ministerie van VROM ter waarde van 20.000 €. Hij mag zijn ontwerp uitvoeren binnen één van de projecten van het Innovatieprogramma Mooi Nederland. Maas kan kiezen uit zes projecten waarbinnen zijn ontwerpopdracht zou passen.

De Zuidas

Het plan Urban Wrinkle doet een strategische ingreep in het hart van het Central Business District van Nederland: de Zuidas. Hiermee creëert hij een krachtige openbare ruimte in de vorm van een park dat tegelijkertijd station is. Jan Maas biedt een alternatief voor meerdere hoofdpijndossiers van de Zuidas: de identiteit van het gebied, de kwaliteit van de openbare ruimte en de oriëntatie van het toekomstige HSL station.

Als tweede eindigde Ellen de Boer met het ontwerp Brick Lane, een alternatieve ontwikkelingsstrategie. Brick Lane wordt in de huidige planvorming beschouwd als mogelijke uitbreidingslocatie voor de City, het financiële centrum van London. Derde werden Minke Mulder en Claire Oude Aarninkhof met Croproad Park. Dit plan onderzoekt de mogelijkheden van urban ‘agriculture’ in de postindustriële stad.

De StedenbouwNU prijs is een initiatief van alle Masteropleidingen stedenbouw en landschapsarchitectuur, de ministeries van VROM en OC&W en het atelier Rijksbouwmeester. Minister Cramer is erg blij met deze nieuwe prijs: "De toekomst is aan duurzame steden. Daar moet de groei plaatsvinden. Om dat op een aantrekkelijke manier te doen vereist creativiteit en innovatie. Voor stedenbouwers en architecten is dat een uitgelezen kans. Zij zijn de scheppers van een mooi Nederland."