Ambassadeurs in Nederland bij elkaar

Deze week zijn alle ambassadeurs en consul-generaals van Nederland bij elkaar in Den Haag voor de jaarlijkse Ambassadeursconferentie. Zij bespreken actuele internationale thema’s en beleid met collega’s en ministers van verschillende departementen.

Ze worden ook ontvangen door koningin Beatrix, en bezoeken leden van Eerste en Tweede Kamer, maatschappelijke organisaties en bedrijven.

Het thema van de conferentie is "Onderste Boven". Het afgelopen jaar zijn zijn veel dingen op zijn kop gezet: in de wereld en ook op het ministerie. De financiële en economische crisis beïnvloedt de wereldpolitiek. Zo is er door de daling van het Bruto Nationaal Product minder budget voor Ontwikkelingssamenwerking. En de hele rijksoverheid moet bezuinigen, ook Buitenlandse Zaken.

Vrijwel alle 165 vertegenwoordigers van Nederland in de wereld nemen deel; onder hen ook de permanente vertegenwoordigers, speciale ambassadeurs en gedetacheerde topambtenaren. De conferentie duurt de hele week, van 17 tot en met 22 januari.

Op dinsdag 19 januari vindt in het bijzijn van minister Verhagen een netwerkbijeenkomst plaats met ondernemers in de Cruise Terminal in Rotterdam. De ambassadeurs en consuls spreken één op één met circa 230 ondernemers die zaken doen in het buitenland. Dienstverlening aan Nederlandse ondernemers is een belangrijke taak van de ambassades en consulaten-generaal.