Brief aan de Tweede Kamer over de stand van zaken ICT-problemen verzorgingsgebied Noord-Oost vts Politie Nederland

De vaste commissie voor Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft mij in haar brief van 8 februari 2010 (kenmerk 29628-185/2010D06736) verzocht om de Kamer te informeren over de huidige stand van zaken van de ICT-problemen in het verzorgingsgebied Noord-Oost van de vts Politie Nederland. Verder heeft de vaste commissie verzocht om op termijn de Kamer te informeren over de evaluatie van de problemen en de gevolgen in de afgelopen periode daarvan en de voorgenomen maatregelen. De stand van zaken op 8 februari 2010 aan het einde van de dag is als volgt.

Het computercentrum van de vts Politie Nederland in het verzorgingsgebied Noord-Oost is stabiel. De ICT-problemen van de gebruikers in de acht korpsen, het traag starten en werken van de ICT-systemen, zijn helaas nog niet opgelost.

De problemen worden veroorzaakt door een geheel van factoren die onderling afhankelijk zijn. Ik heb u eerder medegedeeld dat de hoofdoorzaak van de ICT-problemen is gevonden en opgelost, waardoor het computercentrum stabiel is. De korpsen en de vtsPN doen aanvullend onderzoek naar (de oorzaken van) de problemen, waaronder naar de apparatuur bij de vtsPN en de korpsen. De verwachting is dat de ICT-problemen nog enkele weken zullen duren.

Er zijn echter ook positieve ontwikkelingen. Zo is vanaf 8 februari het aantal gebruikers verhoogd dat tegelijkertijd op het systeem kan werken (van 3000 naar 4000). Verdere verhoging vindt plaats na onderzoek van de resterende ICT-problemen. Er zijn bovendien extra (750) PC’s beschikbaar gesteld voor de gebruikers van de basisvoorziening handhaving (BVH) en opsporing (BVO). Ook is er een nieuwe procedure ingevoerd om verlies van niet-opgeslagen gegevens te voorkomen en is de bezetting van de helpdesk voor gebruikers uitgebreid.

De bovenstaande maatregelen zijn bedoeld om het ongemak voor gebruikers zoveel mogelijk te verkleinen. Het lopende onderzoek naar (de oorzaken van) de ICT-problemen wordt onverminderd voortgezet. Het maximaal waarborgen van de continuïteit van de operationele processen en de dienstverlening aan burgers blijft voorop staan in de aanpak van de ICT-problemen.

Ik zal u nader informeren over de stand van zaken als daar aanleiding toe is. Ik zal uw Kamer, conform het verzoek van de vaste commissie, na het oplossen van de ICT-problemen informeren over de evaluatie van de problemen en de gevolgen in de afgelopen periode en over de voorgenomen maatregelen. Ik zal de uitkomsten van de door mij toegezegde externe audit hierin meenemen.

DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES,

Mevrouw dr. G. ter Horst