Kamerbrief inzake beantwoording vragen van de leden Leerdam en Eijsink over uitspraken van Chávez over de vermeende bewapening van de Nederlandse Antillen en Aruba door de VS

Graag bieden wij u, mede namens de Staatssecretaris voor Binnenlandse Zaken en Koninkrijksaangelegenheden, hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Leerdam en Eijsink over Uitspraken van Chávez over de vermeende bewapening van de Nederlandse Antillen en Aruba door de VS. Deze vragen werden ingezonden op 28 december 2009 met kenmerk 2009Z25170.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

De Minister van Defensie

E. van Middelkoop

Antwoorden van de heer Verhagen, Minister van Buitenlandse Zaken, van de heer van Middelkoop, Minister van Defensie en van mevrouw A. Th. B. Bijleveld-Schouten, Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, op vragen van de leden Leerdam en Eijsink (PvdA) over Uitspraken van Chávez over de vermeende bewapening van de Nederlandse Antillen en Aruba door de VS.

Vraag 1

Kent u de berichten “Chavez: Amerika bewapent Antillen” 1), “Chavez: Nederland en VS zweren samen” 2), “Chavez beschuldigt Nederland van agressie” 3), “Chavez: Agressief Nederland spant samen met Amerika” 4), “Chavez beschuldigt Nederland van samenzwering met VS”? 5)

Vraag 2

Bent u bekend met de uitspraken die Hugo Chavez, president van Venezuela, tijdens de Klimaattop in Kopenhagen gedaan heeft over de vermeende bewapening van Aruba, Curaçao en Bonaire door de Verenigde Staten?

Antwoord

Ja.

Vraag 3

Is het waar dat de Verenigde Staten “geheim agenten, oorlogsschepen en spionagevliegtuigen” 5) naar Aruba, Curaçao en Bonaire hebben gestuurd en dat Nederland de Amerikaanse regering gebruik laat maken van de eilanden “om een mogelijke aanval” op de regering van Venezuela voor te bereiden?

Vraag 4

Kunt u inzicht geven in de omvang van de militaire aanwezigheid van de Verenigde Staten op de Nederlandse Antillen en Aruba? In welke mate zijn de activiteiten van Amerikaanse militairen op de Nederlandse Antillen en Aruba terug te leiden op het FOL-verdrag? 6) In welke mate kunnen de uitspraken van Chavez invloed hebben op het al dan niet verlengen van het FOL-verdrag?

Antwoord

De Verenigde Staten houden zich, naar zij mij andermaal hebben verzekerd, aan de bepalingen van het FOL-verdrag. Het gebruik van de FOLs is geregeld in het FOL-verdrag. Dit verdrag geeft onder artikel II toestemming aan de Verenigde Staten voor toegang tot en het gebruik van Hato International Airport op Curaçao en Reina Beatrix Airport op Aruba, alsmede daartoe aangewezen havens en faciliteiten, uitsluitend voor verkenningsvluchten met ongewapende vliegtuigen in het kader van drugsbestrijding.

Daarnaast doen VS marineschepen in het kader van drugsbestrijding, gezamenlijke oefeningen of routinematige bezoeken regelmatig de Benedenwindse eilanden aan.

Het al dan niet verlengen van het FOL-verdrag betreffende de drugsbestrijding is een zaak van het Koninkrijk en de VS. De uitspraken van president Chávez hebben daar geen invloed op.

Vraag 5

Hoe verhouden volgens u de uitspraken van Hugo Chavez over de Amerikaanse militaire aanwezigheid op de Nederlandse Antillen en Aruba zich tot zijn eerdere uitlatingen 4) over het aanspraak maken van Venezuela op de Nederlandse Antillen en Aruba?

Antwoord

Beide uitlatingen zijn geheel voor rekening van president Chavez. Het Koninkrijk en Venezuela hebben sinds 1978 een grensverdrag. Wij gaan ervan uit dat Venezuela dit verdrag zal respecteren.

Vraag 6

Kunt u uitsluiten dat de territoriale veiligheid van de Nederlandse Antillen en Aruba in deze kwestie in het geding is? Zo niet, waarom niet?

Antwoord

De veiligheid van de Nederlandse Antillen en Aruba respectievelijk de territoriale integriteit van het Koninkrijk zijn niet in het geding, hetgeen niet weg neemt dat deze aangelegenheid de volle aandacht van de regering heeft. Wij verwijzen in dit verband ook naar de brief van de Minister van Buitenlandse Zaken van heden aan de Kamer met kenmerk DWH-LC 051-2010 waarin wordt ingegaan op de uitspraken van president Chávez over de Nederlandse Antillen en Aruba.

1) RTL Nieuws, 18 december 2009

2) NOS.nl, 18 december 2009

3) De Telegraaf, 18 december 2009

4) Elsevier, 18 december 2009

5) Het Parool, 18 december 2009

6) Forward Operating Locations (FOL’s)

Pagina 3 van 3