Kamerbrief inzake uw verzoek betreft een brief van mw. Van der Hart aan de Israëlische ambassadeur Kney-Tal

Graag bied ik u hierbij de reactie aan op het verzoek van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken van 28 december 2009 met kenmerk 2009Z23849/2009D66276 inzake een brief van mw. Van der Hart aan de Israëlische ambassadeur Kney-Tal.

U vraagt mij om een reactie op de brief van mevrouw Van der Hart, d.d. 30 november 2009, die is gericht aan de heer Kney-Tal, ambassadeur van Israël in Nederland, en die uw Commissie in kopie is toegegaan.

De brief betreft de zaak van de Palestijnse studente Berlanty Azzam, waarover ik eerder in een Algemeen Overleg met de Vaste Kamercommissie op 12 november 2009 heb laten weten dat ik het zeer betreur dat mevrouw Azzam haar studie niet heeft kunnen afmaken op de Westoever. Nederland draagt deze positie uit in contacten met Israël. Nederland volgt de de kwestie van mevrouw Azzam niet alleen bilateraal maar ook via het voorzitterschap van de Europese Unie.

Inmiddels is bekend dat het Israëlische Hooggerechtshof op 9 december de terugkeer van de studente naar Bethlehem om haar studie af te ronden heeft afgewezen. Ik kan echter niet treden in de rechtsgang van de staat Israël. Nu de hoogste rechterlijke instantie in Israël zich over de zaak gebogen heeft, kan ik daar voor wat betreft dit specifieke geval slechts kennis van nemen.

Ik zal evenwel mijn afkeuring van dergelijke verplaatsingen van de Westbank naar Gaza blijven uitdragen, bilateraal en in EU-verband, en ik zal de kwestie ook van mijn kant onder de aandacht van de Israëlische ambassadeur brengen.

Inmiddels is gebleken dat de gang van zaken voor mevrouw Azzam geen negatieve gevolgen heeft gehad voor de afronding van haar studie, met name vanwege pragmatisch en flexibel optreden van de Universiteit van Bethlehem. Van de universiteit is begrepen dat mevrouw Azzam in januari van dit jaar in Gaza haar bul uitgereikt zal krijgen, na succesvolle afronding van haar examens.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen